Možete li da zamislite dan bez belog hleba? Tri promene se događaju kada prestanete da ga jedete

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle dan. No, isto tako, ova bomba ugljenih hidrata dolazi u mnogo različitih oblika od kojih su neki štetni za naše telo i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale. Evo prilike da saznate šta će se dogoditi s vašim telom ako iz ishrane u potpunosti izbacite beli hleb.

Kad je vruć, malo ko može da mu odoli, ali..., foto: Depositphotos/AntonMatyukha
Kad je vruć, malo ko može da mu odoli, ali..., foto: Depositphotos/AntonMatyukha
.

1. Izgubićete kilograme uzrokovane vodom
Hleb je je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem telu primećuje se gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Ipak, nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se skuplja u telu.

Organizam skladišti ugljene ghidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata koji ostane u telu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni
Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo.

No, to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati
Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite beli hleb s menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno - mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno, pa se javlja osećaj malaksalosti i umora.

Izvor: Zadovoljna.hr