Zdravlje

Opasnije nego što mislite: Da li znate na koje sve rizike pristajete farbanjem kose?

Nakon uživanja u moru i suncu velika je verovatnoća da ste se vratili kući isprane boje kose. Ako vam se kao logično rešenje nameće odlazak u najbližu parfimeriju po farbu za kosu ili hitna rezervacija termina u frizerskom salonu, trebalo bi da znate šta se sve u njima krije.

16.08.2019. - 10:00h
Dugotrajno korišćenje istraživanja povezuju s raznim vrstama raka
Dugotrajno korišćenje istraživanja povezuju s raznim vrstama rakafoto: Depositphotos/puhhha

Bilo da koristite trajnu ili polutrajnu sintetičku farbu za kosu, iza blistave spoljašnosti, leži duži spisak štetnih nuspojava. Dugotrajno korišćenje istraživanja povezuju sa raznim vrstama raka (pritom su brinete i crnke pod najvećim rizikom), kožnim alergijama i drugim zdravstvenim opasnostima.

Amonijak uništava zaštitni sloj kose, iritira kožu, oči i pluća, te može da uzrokuje astmu i poteškoće s disanjem. Za hidrogen peroksid se sumnja da je čak i u manjoj dozi toksičan za sistem za varenje, nervni i disajni, može oštetiti DNK i uzrokovati rak.

Zato biste pre farbanja kose trebalo da znate sledećih pet stvari:

Bojenje kose povećava rizik od raka

Boje za kosu su sastavljene od nekoliko stotina hemikalija. Sumnja se na njihov štetan uticaj na zdravlje još od 80-ih godina prošlog veka. Iako su od tada eliminisane brojne štetne hemikalije, istraživanja i danas potvrđuju njihove opasne uticaje na zdravlje.

Boje za kosu mogu izazvati:

Rak bešike: Istraživanje provedeno na Univerzitetu "Southern California School" utvrdilo je da žene koje su bojile kosu najmanje 15 godina imaju čak tri puta veći rizik za oboljenje od raka bešike, za razliku od žena koje nisu koristile trajne boje za kosu.

Neki navode da povećani rizik od ovog raka imaju isključivo frizeri koji svakodnevno koriste boje za kosu 10 ili više godina i žene s određenim genetskim predispozicijama.

Leukemija: Neka istraživanja su pronašla vezu između Non-Hodgkinova limfoma i žena koje su koristile boju pre 1980. godine (jer su tek nakon toga neke supstance zabranjene) i onih koje su koristile tamnije boje. Ipak, druga istraživanja tu vezu opovrgavaju. 

Rak dojke: Vezu između raka dojke i bojenja kose naučnici iz Londonske bolnice "Princess Grace Hospital" navode da je stopa pojavljivanja raka dojke kod žena koje boje kosu porasla na 14 posto.