Zdravlje

Zamka u tanjiru: Sedam "zdravih" namirnica koje su prepune kalorija!

Light verzija jogurta, "zdrave" žitarice, proizvodi "bez šećera"... Sva ta hrana navodi nas na to da u svoj organizam unosimo nešto što ima manje kalorija. Ali da li je to zaista tako?

14.08.2019. - 16:00h
Često nas namirnice kojima smo okruženi navedu na pogrešan trag
Često nas namirnice kojima smo okruženi navedu na pogrešan tragfoto: Depositphotos/bhofack2

Kalorije su jedinica energetske vrednosti hrane. Kada je reč o ishrani, kalorije se odnose na energiju oslobođenu iz hrane tokom procesa razgradnje, tj. varenja.

Važno je napomenuti i to da se energetska vrednost hrane na deklaracijama proizvoda navodi u kilokalorijama (kcal). Dakle, kada govorimo o kalorijama, zapravo se misli na kilokalorije.

Često nas namirnice kojima smo okruženi navedu na pogrešan trag, pa smo zbog načina na koji se pojedine namirnica reklamiraju uvereni da jedemo nešto što je "zdravo". 

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima široku primenu u domaćinstvu te je bez njega vrlo često nezamislivo okrenuti se zdravijem načinu života. Jedna kašičica kokosovog ulja ima 120 kalorija odnosno 12 grama zasićene masti, što odgovara 60 posto potrebne količine masnoća u jednom danu. Istina je da je zdravije od drugih biljnih ulja, ali kada u tiganj dodate i do dve-tri kašičice, time ste već uneli više od dodatnih 300 kalorija u svoju prehranu.

Proizvodi bez glutena

Poslednjih nekoliko godina postalo je pomodno ne jesti hranu koja sadrži gluten. Ako niste netolerantni na gluten, zaista nema razloga da konzumirate hranu bez glutena. Proizvodi bez glutena nisu ništa zdraviji od onih koji ga sadrže, već su samo namenjeni spomenutim zdravstvenim stanjima. Ipak, kada posegnemo za testeninom bez glutena, uvereni smo da sadrži i manje kalorija jer je reč o izvikanoj "zdravijoj" verziji.

Pripremljene mešavine za koktele

Tokom letnih meseci, više nego ikada posežemo za koktelima, a i u prodavnicama se nudi veliki izbor unapred pripremljenih mešavina. Iako se to na prvi pogled čini kao mnogo praktičnija i jeftinija opcija nego da kupujemo sve sastojke i mešamo ih sami zajedno, takve mešavine sadrže vrlo velike količine šećera. Srećom, postoje i ona letna pića koja možemo pripremiti sami s vrlo malo sastojaka, a koja imaju malo kalorija.