Razlozi zbog kojih ne smete koristiti pametni telefon pred spavanje

Loš san ali i loša produktivnost na poslu jedan su od proizvoda korišćenja mobilnog telefona noću.

.

Gledanje u telefon neposredno pre spavanja nije baš najbolja navika. Korišćenje mobilnog telefona u kasne sate može učiniti da se osećate veoma izmoreno ujutru, ali i učiniti da budete manje produktivni i manje fokusirani na poslu.

Studija rađena na ovu temu koja je obajvljena u magazinu "Organizational Behavior and Human Decision Processes" sastoji se iz dva dela.

U prvom delu, 82. visoko pozicioniranih menadžera odgovaralo je svaki dan tokom dve nedelje na nekoliko pitanja iz istraživanja. Pitanja iz istraživanja odnosila su se na korišćenje pametnih telefona u toku posla, količine sna ali i kvaliteta sna, angažovanja na poslu i osećaja izmorenosti.

Istraživanje je rađeno u šest sati ujutru da bi dalo podatke o uticaju korišćenja telefona pred spavanje, količini i kvalitetu sna i osećaja izmorenosti ujutru, i u četiri sata popodne da bi se dobili rezultati angažovanosti na poslu tokom radnog dana.

Rezultati su pokazali da je korišćenje telefona posle devet sati uveče povezano sa neispavanošću, a nedostatak sna je povezan sa iscrpljenošću ujutru, dok je jutarnja iscrpljenost povezana sa angažovanjem na poslu.

U drugom delu studije naučnici su istraživali preko 150 zaposlenih koji rade u različitim profesijama. Drugo istraživanje rađeno je poput prvog, samo je pored pametnih telefona uključen i uticaj računara, tableta ali i gledanje televizije.

Rezultati druge studije su poput onih iz prve, a to znači da korišćenje pametnih telefona veoma loše utiče na san, a ispostavilo se da ima i mnogo lošiji efekat na dobar san od računara, tableta i gledanja televizije.

"Pametni telefoni su gotovo savršeno dizanirani za uzurpiranje sna jer nas drži angažovanima i aktivnima do duboko u noć. Oni nam odmažu da se odvojimo od posla i uspemo da se opustimo i s mirom zaspemo", kaže jedan od naučnika iz ove studije Rasel Džonson.