Eliksir zdravlja: Napravite sami mirisni liker od aronije!

Ne tako davno skroz nepoznata, a danas sveprisutna, aronija je ne samo izvor zdravlja, već i vrlo ukusan bobičasti plod od kojeg možemo da pravimo mnoge fine stvari pa tako i ukusni liker.

Bobice aronije jedu se sveže, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera, foto: Depositphotos/5PH
Bobice aronije jedu se sveže, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera, foto: Depositphotos/5PH
.

Intenzivne ljubičaste boje i izgleda koji neodoljivo podseća na borovnice, bobice aronije su nam stigle sa severa Amerike i iz sibirskih zemalja. Obiluju stvarima koje pomažu u borbi protiv infekcija, sprečavaju starenje ćelija, odličan su izvor vlakana i vitamina, pa su višestruko korisne za ljudski organizam.

Da li ste znali da je aronija i superbobica koja snižava visok krvni pritisak? Iako je pomalo gorkastog ukusa, svakako bi trebalo što češće da je uključimo u ishranu. Bobice aronije jedu se sveže, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera. Mi vam predstavljamo recept upravo za pravi domaći, mirisni liker.

Sastojci:

- 500 g aronije
- 350 g šećera
- 1 l crnog vina (teran, merlot)
- 150 ml ruma
- 1 komad cimeta u kori
- 2 karanfilića
- 1 štapić vanile

Priprema:

1. U lonac stavite vino, šećer, aroniju i začine, štapić vanile prepolovite, nožem ostružite semenke, ubacite ih unutra, ubacite i mahunu pa zakuvajte. Kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta sve dok se šećer skroz ne otopi.

2. Skinite s vatre i pustite da se tečnost malo ohladi potom dodajte rum i sve izmešajte.

3. Prespite u pripremljene sterilizovane flaše (zajedno s bobicama i začinima), zatvorite i pustite da odstoji najmanje četiri nedelje. S vremena na vreme malo promućkajte sadržaj u flašama.

4. Služite dobro ohlađeno.

Izvor: Zadovoljna.hr