Zdravlje

Beli luk čini čuda za naše zdravlje: Ipak, ovih PET grupa ljudi ne smeju da ga jedu!

Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica čija čudesna lekovita svojstva čine neverovatne blagodeti za zdravlje.

04.08.2019. - 09:00h
Iako mnogi preporučuju konzumiranje belog luka u velikim količinama, neki ljudi ipak ne smeju da ga jedu!
Iako mnogi preporučuju konzumiranje belog luka u velikim količinama, neki ljudi ipak ne smeju da ga jedu!foto: Depositphotos/yelenayemchuk

Ljudi su ga od davnina koristili u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba.

Poznato je da su stari Egipćani, u vreme građenja piramida svojim robovima često davali beli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji.

Beli luk je glavni sastojak starog tibetanskog leka čiji je recept zapisan pre više od 2000 godina.

Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Ali, i pored svih lekovitih svojstava ovih 5 grupa ljudi ne smeju da ga konzumiraju.

Pacijenti pred operaciju

Ukoliko ćete u skorije vreme biti podrvgnuti hirurškom zahvatu preporučuje se da ne konzumirate belil luk najmanje dve nedelje pre jer bi se produžilo krvarenje.

Osobe sa niskim pritiskom

Ova čudesna namirnica snižava krvni pritisak, te ako patite od niskog pritiska možete sebi naneti više štete nego koristi njegovim konzumiranjem.

Ljudi koji imaju problema sa jetrom

Iako beli luk ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo i može da ubije bakterije i viruse, ne treba se koristiti u sprečavanju virusa hepatitisa.

Naime, neki spojevi belog luka mogu da uzrokuju stimulacije u želucu i crevima, što može da inhibira sekreciju digestivnog soka u digestivnom traktu. Na taj način utiče na varenje hrane i pogoršava mnoge simptome hepatitisa, poput mičnine.

Osim toga, neke od njegovih komponenti smanjuju crvena krvna zrnaca i hemoglobin, što znači da preterana upotreba belog luka može da dovede do anemije.

Osobe koje boluju od očnih bolesti

Pacijenti koji boluju od očnih bolesti, posebno oni lošeg zdravlja takođe treba da izbegavaju beli luk.

Tradicionalna kineska medicina promoviše da redovno konzumiranje belog luka u velikim količinama duži vremenski period može da ošteti oči i jetru, ali isto tako može da izazove gubitak pamćenja, zujanje u ušima i druge zdravstvene probleme.

Ljudi koje muči dijareja

Pacijenti koji pate od dijareje treba da izbegavaju sirovi beli luk jer njegov sastav može da stimuliše creva i dovede do hroničnog zapaljenja i pogoršanja edema.

Ako je pacijent bolovao od dijareje, treba da konzumira beli luk u manjim količinama.

Izvor: Stil