Zdravlje

Čarobna biljka: Bosiljak je mnogo više od običnog začina!

Listovi bosiljka se najčešće koriste za obogaćivanje ukusa. Ono što malo ko zna su njege zdravstvene dobrobiti kojima gotovo nema kraja.

02.08.2019. - 14:00h
Bosiljak
Bosiljakfoto: Depositphotos/VelesStudio

Ime bosiljak potiče od grčke reči "basileus" što znači kralj, budući da su ga još i stari Grci smatrali kraljem začina. U Indiji je bosiljak, nakon Lotusa, najsvetija biljka jer se veruje da štiti dušu i zato se koristi pri meditacijama.

Pasta napravljena od bosiljka sjajno deluje u borbi protiv upala. Naime, zeleni listići su prirodni antibiotik i deluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitalizuju i kožu.

Iako imate čisto lice, koje ne muče akne, verovatno imate zone na licu koje su pune mitisera. Pomozite sebi prirodnim putem: prislonite listić bosiljka preko bubuljica, ostavite pet minuta da deluje i ukonite. Dobro isperite lice mlakom vodom.

Osim što je delotvoran pomoćnik u varenju, bosiljak je i veoma koristan za zdravlje bubrega, jer leči upale jednako kao i probleme sa bešikom. Takođe, bosiljak pomaže kod upala jajnika i maternice, kao i kod neredovnih menstrualnih ciklusa.

Izvor: azra.ba