Šest pravila da poboljšate probavu: Evo kako!

Ukoliko duže vreme patite od zatvora, u rešavanju tog neprijatnog problema može da vam pomogne i sledećih šest saveta kako da na prirodan način pokrenete probavu, odnosno poboljšate rad creva.

Poboljšajte probavu uz neki od ovih šest saveta, foto: Depositphotos/azarov99366@gmail.com
Poboljšajte probavu uz neki od ovih šest saveta, foto: Depositphotos/azarov99366@gmail.com
.

Osobe s viškom kilograma trebalo bi da slede samo savete pod brojevima 4, 5, i 6.

1. Povećajte količinu ulja u ishrani. Da bi creva pravilno radila, odnosno da biste pospešili probavu, ishrana mora da sadrži što više zdravih prirodnih ulja kojima obiluju, na primer - orašasto voće, semenke i avokado.

2. Izbegavajte suvu hranu. Kako bi se svarila, suva hrana zahteva više vlage koju će uzeti iz vašeg organizma. Zato jedite hranu koja je prirodno vlažna i kuvana, ali ne suva. Najgora hrana za spora creva su pirinčane galete, keks od raži, kokice, suvo voće, granola, musli, itd.

3. Izbegavajte sirovu hranu. Ishrana koja se bazira na termički neobrađenoj hrani vrlo je zdrava, ali su za njezinu probavu potrebni posebni enzimi, drukčiji od enzima koji služe za probavljanje termički obrađene hrane.

Zato se dobro informišite o sirovom načinu ishrane, a ako vam je probava i dalje spora, napravite pauzu od suve hrane do leta jer se tokom toplog vremena organizam lakše privikava na sirove namirnice.

4. Očistite organizam. Za one s viškom kilograma i sporom probavom preporučuje se čišćenje organizma. Za to je potrebna jaka volja, pa nije naodmet u tom procesu osloniti se na blisku osobu koja će vas dodatno motivisati ili da zajedno pristupite čišćenju organizma.

Popularan način čišćenja organizma jeste taj da jedan ili dva dana pijete samo sok koji ćete napraviti sami od svežeg voća i povrća. Drugi način je da jedan dan u nedelji pijete samo vodu i ne jedete nikakvu čvrstu hranu. Ako želite sebi da pojednostavite čišćenje, praktikujte ovaj način uvek istog dana u nedelji.

5. Izbegavajte hleb, testeninu i ovsene pahuljice. To je teška hrana koja usporava rad creva i tako podstiče gojenje. Stoga jednostavne ugljene hidrate, koji nas „podmuklo“ napune kratkotrajnom energijom koja brzo nestane pa budemo letargični, zamenite celim žitaricama.

6. Jedite više celih žitarica. One su složeni ugljeni hidrati koji nas dugoročno snabdeju energijom i sagorevaju postupno. Cele žitarice su kinoa, ječam, proso, amarant, ovas i pirinač, ali njegova zdrava varijanta kojoj je potrebno duže vreme da se skuva, oko dvadeset minuta.

Izvor: Zadovoljna.hr