Lice pokazuje koliko smo zdravi: Šta nam poručuju ispucale usne, akne, tamne fleke?

Izgled i promene na licu nisu uvek posledica dešavanja samo u koži i njenog lošeg tretmana. Često kriju i odgovore o opštem zdravlju, što pogotovo oku stručnjaka ne bi trebalo da promakne.

Lice pokazuje koliko smo zdravi, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Lice pokazuje koliko smo zdravi, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

* Ispucale usne, pogotovo u uglovima, mogu da se jave zbog nedostatka vitamina iz grupe B. Ako je i jezik sa naslagama, onda je gotovo sigurno da organizmu ovi vitamini nedostaju. Vitamini B kompleksa bore se protiv upala, a njihov nedostatak se najčešće ispoljava kod vegetarijanaca i osoba koje sa jelovnika izostavljaju mleko i mlečne proizvode, jaja i ribu. Za one koji izbegavaju namirnice životinjskog porekla, grašak i spanać su riznice vitamina B grupe.

* Žute mrlje oko usta, očiju i nosa mogu da upozoravaju na visok holesterol, što se može proveriti ako se nekoliko dana iz ishrane izostavi masna hrana. Ako se ništa ne promeni, poseta lekaru je neophodna.

* Akne na bradi se ispoljavaju zbog hormonske osetljivosti u danima menstruacije. Međutim, ako su prisutne stalno, treba posetiti ginekologa, jer mogu da ukazuju i na sindrom policističnih jajnika.

* Ispucali kapilari nastaju, uglavnom, zbog kontinuiranog konzumiranja alkohola. Preterivanje sa cigaretama i ljutom hranom takođe može da izazove ove nepovratne posledice. Da bi se problem rešio, na alkohol i cigarete treba zaboraviti, a ljuto svesti na razumnu meru. Jer, kapilari, kada se jednom pojave, više se ne povlače.

* Tamni kolutovi ili fleke po vratu obično se javljaju kao posledica preteranog konzumiranja šećera i slatke hrane. Ove fleke mogu da budu i prvi signal povećanog rizika za nastanak dijabetesa tipa 2. Poseta lekaru je obavezna, kao i smanjenje uživanja u slatkom.

Izvor: Večernje novosti