Seckala je OVO VOĆE, a potom otišla na plažu. Dva dana kasnije probudila se u jezivim BOLOVIMA! Ova greška može da se desi svakome

"Otišla sam na plažu sa drugaricama, a ponela sam nam i osveženje. Uskoro sam cvilela u agoniji, a ovo može da se desi baš svakome."

Ilustracija, foto: Depositphotos/nd3000
Ilustracija, foto: Depositphotos/nd3000
.

Mejkap umetnica Amber Prepčuk pretrpela je izuetno retko, ali i bolno stanje koje leti preti svakome. Zove se "margarita opekotine", a vrlo je lako da se i vi opečete ako ne pazite.

Amber je, naime, bila na izletu na jezeru sa drugaricama. Rešila je da pred odlazak na kupanje spremi osveženje u vidu koktela, a za to su bile neophodne limete. Kako nije imala cediljku, iscedila ih je rukama, oprala ruke i otišla na plivanje.

Devojke su celog dana plivale, pile koktele i sunčale se, a onda, dva dana kasnije, Amber se probudila u jezivim bolovima.

Ruke su joj, kaže, bile prekrivene plikovima i opekotinama.

Lekari su joj dijagnostikovali fitofotodermatitis koji se javlja usled hemijske reakcije koju podstiču limeta, koža i UV zraci.

.

Narodski, fitofotodermatitis zove se "margarita opekotine". Za njih ne postoji posebna terapija, niti bilo šta garantuje brz oporavak. Umesto toga, treba preduzeti preventivne mere u vidu nošenja rukavica ako pred izlazak na sunce sečete i cedite limun, limetu, celer ili peršun.

Amber će inače još mesecima, a verovatno i godinama, morati da izbegava bilo kakvo izlaganje UV zracima jer bi stanje moglo da joj se pogorša.

Izvor: Žena.blic