Jabukovo sirće kao lek: Čisti sinuse, pospešuje probavu, uklanja bradavice, ubrzava metabolizam i to nije sve!

Jabukovo sirće već vekovima se koristi u ishrani, ali i u medicinske svrhe.
Snižava povišeni krvni pritisak, pomaže kod bolesti grla, neurednog varenja, slabe cirkulacije i metabolizma, a čuva i vitku liniju. Pogledajte gde još možete da ga iskoristite!

Jabukovo sirće već vekovima se koristi u ishrani, ali i u medicinske svrhe, foto: Depositphotos/edu1971
Jabukovo sirće već vekovima se koristi u ishrani, ali i u medicinske svrhe, foto: Depositphotos/edu1971
.

Neutrališe mirise

Ako se u vašem domu oseća neprijatan miris kojeg ne možete da se rešite, stavite malu količinu jabukovog sirćeta u posudu tamo gde osećate miris i ubrzo ćete uživati u prijatnoj aromi.

Ubija korov

Pomešajte dva litra jabukovog sirćeta, četvrtinu šoljice soli i pola kašike deterdženta za sudove. Poprskajte korov ovom mešavinom koja će ga efikasno ubiti. Pazite da pri tom ne poprskate biljke koje želite da zadržite.

Čisti lice

Zbog svojih antibakterijskih svojstava idealan je i za čišćenje lica. Može da pomogne u uklanjanju bubuljica i u ravnoteži pH vrednosti kože. Dodajte malo sirćeta u vodu, umočite komadić vate i obrišite lice.

Uklanja modrice

Na mesto gde ste se udarili ili se već pojavila modrica natapkajte sa malo jabukovog sirćeta. Delovaće protivupalno i smanjiće diskoloraciju.

Uklanja loš zadah

Grguoljite malu količinu jabukovog sirćeta u ustima. Na taj način ubićete bakterije koje uzrokuju zadah.

Čini kosu sjajnom i mekom

Sipajte trećinu šoljice jabukovog sirćeta u četiri šoljice vode i time isperite kosu nakon šamponiranja, a zatim hladnom vodom. Ukoliko imate problema sa peruti, dvaput nedeljno kosu operite s mešavinom od jednake količine sirćeta i vode. Zamotajte je u peškir i ostavite da odstoji sat vremena. Operite kosu kao i obično.

Služi kao dezodorans

Ne možete naći zdraviji dezodorans od jabukovog sirćeta. Nanesite malo jabukovog sirćeta ispod pazuha i pričekajte da se osuši.

Uklanja neprijatan miris nogu

Obrišite noge papirnom maramicom namočenom u jabukovo sirće.

Pomaže kod mršavljenja

Jabukovo sirće čini nas sitijim, a njegova kiselina sprečava nakupljanje masnih naslaga.

Pomaže kod upale grla

Čim osetite bol u grlu grgoljite mešavinu od jednake količine tople vode i sirćeta kako biste zaustavili komplikacije. Ponovite postupak na svakih sat vremena.

Čisti sinuse

Uklanja i sluz koja se skuplja u sinusima i otežava disanje. Njegova antibakterijska svojstva takođe sprečavaju upalu sinusa i prehladu. Popijte malo vode pomešane s jabukovim sirćetom.

Pospešuje probavu

Ukoliko imate problema sa probavom, rastvorite malo jabukovog sirćeta u vodi ili soku i popijte. Pektin u sirćetu olakšaće rad creva.

Uklanja virusne bradavice

Namočite komadić vate u sirće, flasterom zalepite preko bradavice i ostavite da odstoji preko noći. Ponavljajte svake noći sve dok bradavica ne otpadne.

Puni nas energijom

Kalijum i enzimi u jabukovom sirćetu pomažu kod podizanja energije. Dodajte malo sirćeta u čašu vode i popijte. Možete je piti i tokom vežbanja kako biste se manje iscrpili. Amino kiseline u sirćetu sprečavaju nakupljanje mlečne kiseline nakon vežbanja.

Izvor: Cafe.ba