Osvežite svoje leto: Ovih 10 voćki treba da konzumirate tokom vrelih dana!

Ništa vas neće tako osvežiti tokom vrućina kao sočno raznobojno voće. Svih navedenih deset voćki su niskokalorične, sa veoma malom količinom ugljenih hidrata. Uz njih vam predstavljamo i predloge/recepte kako da ih iskoristite na neočekivane načine.

Ovih 10 voćki treba da konzumirate tokom vrelih dana, foto: Depositphotos/udra
Ovih 10 voćki treba da konzumirate tokom vrelih dana, foto: Depositphotos/udra
.

Jagode

Šolja jagoda ima 12 grama ugljenih hidrata, pa se slobodno opustite i uživajte u njima koliko vam drago. Pripremite neobičnu i osvežavajuću salsu od jagoda, tako što ćete ih pomešati sa sitno iseckanim crvenim lukom, halapenjo papričicom, sokom od limete i solju. U kombinaciji sa belom ribom, kreiraćete ručak za pamćenje.

Maline

Istraživanja su pokazala da su maline, zbog prisustva kalijuma, izvrsne u borbi protiv raznih bolesti. Ali, ako želite da budete „nevaljali”, napravite varijantu mohito koktela. Pored belog ruma, soka limete i listova mente, dodajte zgnječene maline, proseko i sirup od agave. Budite bez brige, nijedno od ova dva alkoholna pića nemaju visoku kalorijsku vrednost. Uostalom, šta je leto bez dobrog koktela?

Borovnice

Ovo slatko voće je puno antioksidansa, a uz to poseduje veoma malo ugljenih hidrata. Na primer, pola šolje borovnica u sebi sadrži samo 10 grama ugljenih hidrata. Možete ih jesti same, za užinu; ubacite ih u musli za doručak; a isprobajte ih i u salati za ručak ili večeru. Za dotičnu salatu pomešajte listove zelene salate, komadiće krastavca, sirove bademe, i naravno borovnice, pa prelijte jednostavnim dresingom.

Kupine

Zato što imaju magnezijum i obilje vlakana, konzumiranje kupina leči rane i regeneriše kožu. Probajte sledeći recept. Izgnječite kupine sa malo smeđeg šećera, ubacite ih u šerpicu zajedno sa kašičicom rena, sokom limuna, iseckanim peršunom, solju, bibeom, i uljem od semena grožđa. Kada se sos zgusne, prelijte ga preko mesa, najbolje je divljači.

Trešnje

Pored mnogih vitamina, u trešnjama ćete naći vitamin B i K. Slatko-kiseli šmek trešanja kreira ukus kome se svi rado vraćaju. Verovatno ste ih više puta jeli u kolačima, ali sada ih isprobajte u zdravom smutiju. U blender ubacite šaku trešanja bez koštica, pola banane, nekoliko oraha, malo meda, mleveni lan, i mača prah (ako ga imate). Za tren oka dobićete okrepljujući napitak.

Breskve

Mnogi vitamini, posebno vitamin A, nalazi se u breskvama. Pokazalo se da ovo voće dobro utiče na kvalitet kože, što je posebno važno u letnjem periodu. Ne morate ih koristiti samo u voćnoj salati, već napravite originalnu varijantu kapreze salate. Breskve i paradajz isecite na tanje komade, pa dodajte svežu mocarelu, listove bosiljka, so, balzamiko sirće, i ekstradevičansko maslinovo ulje.

Lubenica

Ništa ne evocira na leto kao komadići hladne sveže hrskavo-slatke lubenice. Ona ima 11 grama ugljenih hidrata po šolji, i puna je vode, što je posebno zdravo. Kako biste je okusili na nešto drugačiji način, očišćene komadiće lubenice pospite izmrvljenim feta sirom, listićima mente, solju, biberom, i maslinovim uljem.

Dinja

Zbog toga što u sebi sadrži beta karoten i vitamin C, dinja treba što češće da bude vaš izbor. Posebno je važno da je konzumirate prilikom izlaganja suncu i visokim temperaturama. Kao osvežavajuću poslasticu predlažemo vam da polovinu dinje očistite, a zatim napunite grčkim jogurtom, malinama, borovnicama, sušenim godži bobicama i medom.

Kivi

Zeleno tropsko voće, koje je s pravom favorit mnogih, čuva vid, pokreće imuni sistem, i pomaže kod astme. Naravno, reč je o kiviju, posebno poznatom po visokom sadržaju vitamina C. Ljubitelji egzotičnih ukusa neka obavezno probaju grilovane škampe, sa pinjolama, listićima korijandera, tanko nasečenim kolutovima grejpfruta i kivija.

Avokado

Da, avokado je voće! Obzirom da ima malo ugljenih hidrata, a puno zdravih masti, nije ni čudo što je toliko popularan. Dokazano je da su ljudi koji jedu avokado zdraviji, pa vi što pre pripremite gvakamole namaz. Za njega izgnječite zreli avokado, dodajte so, iseckani beli ili madi luk, sok limete ili limuna. Dobro promešajte i služite uz sirovo povrće, kao što su šargarepa i paprika.

Izvor: City magazine