Zdravlje

Ne pijte kafu, evo šta će vam dati više energije!

Bez sumnje će vas kafa brzo razbuditi i dati dašak energije koja vam je u tom momentu potreban. Da biste izbegli nalivanje kafom tokom čitavog dana, poslušajte savete koji će vam podići energiju.

07.07.2019. - 08:09h
Umor
Umorfoto: Depositphotos/stokkete

Ne preskačite obroke

Studije su dokazale da preskakanje obroka čini da tokom dana budete umorniji. I razumljivo je jer je hrana gorivo koje vam daje energiju, pa ako preskočimo obrok, manje goriva znači i manje energije. Takođe, studije su dokazale i da je doručak najvažniji obrok, kao i da ljudi koji uživaju u dobrom doručku tokom dana imaju više energije.

Unosite više magnezijuma

Ono što jedete ima veliki uticaj na nivo energije Zato je zdrava, izbalansirana ishrana neophodna da biste se dobro osećali. Ako ste umorni tokom celog dana, moguće je da ne unosite dovoljno magnezijuma ishranom, a magnezijum je telu potreban da bi glukozu mogao da iskoristi za energiju. Probajte da jedete više orašastog voća i žitarica kako biste povećali njegov unos.

foto: Depositphotos/choreograph

Grickajte više

Najbolji način da povećate energiju između obroka je da unosite zdrave grickalice – kombinaciju proteina, vlakana i malo masti. Jogurt uz nekoliko orašastaih plodova ili nekoliko keksića od žitarica sa malo kikiriki putera i bananom su odličan izbor. Ugljeni hidrati će vam odmah povećati energiju, a proteini daju dugoročniju energiju.

Unosite dovoljno vode

Umor i manjak energije mogu da budu povezani i sa dehidracijom, zato povećajte unos tečnosti tokom dana. Imajte na umu da je voda uvek najbolji izbor.

foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Održavajte nivo šećera stabilnim

Konzumiranje šećera dovodi do naglog porasta šećera u krvi, koji će brzo podići i energiju. Međutim, ubrzo će doći i do naglog pada energije, pa ćete se osećati letargično. Pokušajte da jedete manje slaktiša, a više celih žitarica – tako će nivo šećera u krvi i energija biti stabilniji.

Izbegavajte alkohol i prestanite da pušite

Ukoliko pijete alkohol ili pušite cigare, sami "izvlačite" svoju energiju. Nikotin je stimulant koji će ostati u telu i otežaće vam da zaspite uveče, a alkohol će učiniti da se osećate ošamućeno. 

Izvor: mondo.rs