Zdravlje

Moćni začin kao prva pomoć kod zubobolje

Ovaj začin je moćni anestetik i antiseptik koji zaustavlja bol.

04.07.2019. - 16:00h
prva pomoć kod zubobolje
prva pomoć kod zuboboljefoto: Depositphotos/monkeybusiness

Ukoliko vas muči zubobolja, spas je u karanfiliću!

Naime, karanfilić sadrži eugenol moćni anestetik i antiseptik koji zaustavlja bol, a istovremeno čisti usta pa se od davnina koristio za uklanjanje lošeg zadaha.

Tri su načina na koja se možete rešiti zubobolje uz pomoć karanfilića.

1. Prah karanfilića

Prvo isperite usta s toplom slanom vodom. Uzmite prstohvat karanfilića i stavite na desni kod zuba koji vas boli i između obraza. Pričekajte malo i kućni lek za zubobolju trebao bi pokazati svoju moć.

2. Celi karanfilić

Isperite usta toplom slanom vodom. Uzmite dva ili tri karanfilića i stavite ih u usta blizu područja koje vas boli i sačekajte da malo omekšaju. Nakon što omekšaju lagano ih (koliko vam zubobolja dozvoljava) žvačite kako bi pustili još svojih lekovitih ulja.

2. Ulje karanfilića

Ovo je možda i najefikasniji način za korištenje karanfilića protiv zubobolje.

Potrebno vam je ulje karanfilića, štapići za uši ili loptice od pamuka i pola kašike maslinovog ulja.

UPOTREBITI OVAKO:

Usta dobro isperite toplom slanom vodom. Na taj način pripremate zubno meso koje, tako očišćeno bolje upija ulje. Pomešajte par kapi ulja s pola kašičice maslinova ulja. Kuglicu vate namočite u tako pripremljeno ulje i stavite je na bolno mesto lagano pritišćući. Kako biste lakše pristupili bolnom mestu možete koristiti i štapić za uši. Umočite ga u ulje i stavite ga direktno na zubno meso.

Imajte na umu da je ovo samo brzi i kratkotrajan način za ukloniti bol. Ne odgađajte odlazak stomatologu, jedite manje slane i slatke hrane, te redovito četkajte i čistite zube. Ali do tada u SOS situacijama klinčići će odraditi prvu pomoć.

Izvor: espreso.rs