Za svaki slučaj: Nikada ne krećite na godišnji odmor bez putne apoteke!

Većinu lekova za hitne slučajeve na putu možemo lako da nabavimo, ali dobro je poneti ono osnovno, jer se povrede ili zubobolja dogode najčešće u večernjim satima, kad apoteka ne radi, ističe dr Ksenija Krajina Pokupec, fitoaromaterapeutkinja.

Ne krećite na odmor bez putne apoteke, foto: Depositphotos/veralub
Ne krećite na odmor bez putne apoteke, foto: Depositphotos/veralub
.

- Hronični bolesnici svakako ne smeju da zaborave da na put ponesu redovnu terapiju. Leti zbog velikih vrućina češće se javljaju glavobolje i crevne viroze koje prati temperatura. Zato je dobro imati digitalni toplomer i neki lek na bazi paracetamola koji snižava temperaturu i pomaže protiv bolova. Biće koristan i protiv bolova u mišićima, ako provodite aktivan odmor. Svakako ponesite nešto protiv mučnine, odnosno tablete koje zaustavljaju proliv, na primer medicinski ugalj, kao i nešto protiv zatvora - savetuje Pokupec.

Za manje posekline dobro je imati paket flastera, hidrogen za dezinfekciju i antibiotsku mast koja će pomoći i kod uboda insekata. Za saniranje rana potrebni su igla i konac, makaze, jedan široki zavoj i nekoliko sterilnih gaza.

- U putnoj torbici ne zaboravite kremu sa zaštitnim faktorom za zaštitu od sunca, kao i neko sredstvo koje može da pomogne ako ipak izgorite. Dobar izbor je gel aloe vere ili vrećica sode bikarbone za kupku ili obloge. To će vam pomoći kod opekotina.

Treba misliti o lekovima u zavisnosti od tegoba s kojima se neko od putnika često susreće, kao što je sirup za kašalj za decu, antihistaminik za alergije, kapi za oči ako često imate problema s konjunktivitisom.

- Pre pakovanja proverite rok trajanja i nemojte ih pakovati u torbicu bez originalne ambalaže kako ih ne biste pomešali. Odvojite lekove koje samo vi koristite kao terapiju, od ostalih - savetuje doktorka.

Kod dalekih putovanja korisno je imati putno osiguranje i privatni recept ili spisak lekova iz redovne terapije s generičkim nazivima kako bi ih izdali u stranoj apoteci.

Izvor: 24Sata.hr