Zdravlje

Zapušenost nosa, suzenje očiju, svrab...: Zbog alergije slabi i sluh!

Česta posledica alergije može da bude i slabiji sluh. Pacijenti, koji ovih dana traže pomoć alergologa, osim što se žale na zapušenost nosa, suzenje očiju i svrab, ističu i da lošije čuju. Nije isključeno da problem sa sluhom bude i prvi pokazatelj alergijske reakcije, bez obzira na to da li alergeni irtiraju disajne puteve ili samo kožu.

01.07.2019. - 08:55h
Česta posledica alergije može da bude i slabiji sluh.
Česta posledica alergije može da bude i slabiji sluh.foto: depositphotos/Syda_Productions

Doktorka Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun" kaže da je najčešći uzrok slabijeg sluha usled alergije sekret koji se nakuplja u nosu.

- Zbog poremećaja disanja kroz nos, povećana je proizvodnja, a otežana drenaža sekreta iz srednjeg uva kroz Eustahijevu tubu, pa se on zadržava u bubnoj duplji - kaže dr Valjarević. - Osećaj koji pacijent ima zbog ovog poremćaja je slabiji sluh, najčešće na oba uha, uz osećaj zapušenosti u ušima, ali bez ikakvog bola ili uz manji osećaj neprijatnosti.

Veoma često je da zbog posledica sekreta koji se stvara usled alergije pacijent prejako čuje svoj glas, a slabije zvukove iz okoline.

- Pregledom se konstatuje da su bubne opne zamućene, bez sjaja, a nekada je moguće videti i nivo tečnosti iza njih - kaže dr Valjarević. - Audio-snimak ukazuje na manji ili veći pad sluha, a stanje je povratno, odnosno, lečenjem alergije i uspostavljanjem dobre prohodnosti u nosu i nosnom spratu ždrela, sluh se vraća na uobičajeni nivo.

Kada za slabiji sluh nisu odgovorni samo disajni problemi, već je do poremećaja osećaja čujnosti došlo usled alergijske reakcije na koži, obavezno su prisutni svrab i peckanje.

- Kod ovih pacijenata može da dođe do zapušenosti uva i slabijeg sluha zbog alergijske reakcije kože spoljašnjeg slušnog hodnika - kaže naša sagovornica. - U tom slučaju, pregledom se konstatuje da je koža spoljašnjeg slušnog hodnika otečena, nekada suva sa poljima perutanja, a nekada vlažna sa tečnim sadržajem u ušnom kanalu. Bubna opna najčešće nije ni dostupna pregledu zbog izmenjene kože spoljašnjeg slušnog hodnika.

Doktorka Valjarević kaže da se osećaj slabijeg sluha usled alergije leči primenom kapi ili masti koje smanjuju alergijsku reakciju, uz osnovnu terapiju protiv alergije.

- U veoma retkim slučajevima, postoji izolovana alergijska reakcija samo na epitelu unutrašnjeg uva, koja dovodi do povećane količine tečnosti u unutrašnjem uvu i posledičnog slabijeg sluha, praćenog zujanjem, ali i vrtoglavicom - napominje naša sagovornica. - Lečenje tada podrazumeva primenu lekova samo protiv alergije, i lekove protiv mučnine po potrebi.

PORAST ALERGIČNIH

Procenjuje se da danas u svetu čak 30 odsto ljudi pati od neke vrste alergije. Posebnu nevolju predstavlja činjenica da se broj onih koji se prvi put u životu susreću sa ovom hroničnom boljkom raste iz godine u godinu. Kao glavni krivci ove vrste slabljenja imuniteta navode se preterana higijena, sve više prerađene i industrijske hrane, zagađenost vazduha...

Izvor: Večernje novosti