Omiljena letnja poslastica: Lubenica osvežava, čisti organizam, pomaže u mršavljenju i čuva srce!

Nema namirnice koja bolje gasi žeđ u vrelim letnjim danima od lubenice! Često za nju kažemo da je voće, ali ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva.

Nema namirnice koja bolje gasi žeđ u vrelim letnjim danima od lubenice!, foto: Depositphotos/bondvit
Nema namirnice koja bolje gasi žeđ u vrelim letnjim danima od lubenice!, foto: Depositphotos/bondvit
.

Iako se ponegde mogu naći tokom cele godine, najbolje ih je ipak jesti tokom leta, jer tada imaju najviše hranljivih sastojaka.

Na 100 grama lubenica ima tek 30 kalorija, sadrži puno vode, koja nam je leti veoma važna, a istovremeno je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom.

Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjem u frižideru ona zapravo gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kad je već presečete, ipak je svakako odložite u frižider.

Visok procenat vitamina C u lubenici podiže imuni sistem i skraćuje vreme oporavka od bolesti, ali i smanjuje rizik od srčanog udara i raka. Citrulin, aminokiselina kojom je lubenica bogata, u telu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Lubenica je dobra za opuštanje i oporavak nakon fizičke aktivnosti.

ČINJENICE O LUBENICI:

- Moćni L-citrulin
U lubenici možete pronaći najveći udeo aminokiseline citrulina, koja opušta i širi krvne sudove, pa je važna za erektilnu funkciju - 210 mg u 100 g lubenice.

- Vitamin C
20% dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljeno je sa 180 g lubenice. Osim toga, vitamin C će zaštititi vaše mišiće i kosti.

- Kalorije
Lubenica je odlična za dijetu jer sadrži svega 30 kalorija.

- Snažni likopen
Slasno povrće može da smanji rizik od moždanog udara za 20 %, zahvaljujući velikoj količini likopena.

- Vitamin A
Od 150 g lubenice, pet odsto čini vitamin A, koji je važan za zdravlje vaše kože.

- Hidratacija
Lubenica se sastoji od 92% vode, 6% šećera i 2% vlakana.

NE BACAJTE KORU!

Iako koru od lubenice ljudi često bacaju, stručnjaci kažu da se upravo u njoj nalazi najviše vitamina i hranljivih materija poput vitamina A, B6 i C, kao i kalijuma i magnezijuma.

S obzirom na to da kora nije preterano ukusna, možete je iseckati na komadiće i ubaciti u salatu od tunjevine ili piletine, samo je prethodno dobro operite (čak i ako ne jedete koru, ne zaboravite da raste na zemlji, pa se na njoj često nalazi veliki broj bakterija).

SEMENKE SU LEK ZA BUBREGE

Semenke lubenice, koje takođe gotovo svi bacamo, mogu da se jedu! U Kini se koštice prže i jedu kao grickalice! One su zdrav sastojak koji je upotrebljiv za lečenje bubrega.

Čaj od svežih semenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako što ćete uzeti četiri kašike svežih semenki lubenice, izdrobiti ih pa kuvati 15 minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja treba popiti tokom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje delovao, proces ponavljajte tokom nekoliko nedelja.

ZANIMLJIVE ČINJENICE O LUBENICI:

- Pre nekoliko godina u Tenesiju je izmerena najveća lubenica na svetu - težila je čak 159 kilograma!

- Broj vrsta lubenica koje se uzgajaju u svetu iznosi 1.200, a razlikuju se po boji, veličini i obliku. Takođe, postoje i vrste bez koštica.

- Iako je došla iz Afrike, prvi zapis o lubenici star je 5.000 godina, a nastao je u Egiptu, u kojem su lubenicu toliko cenili da su je stavljali u grobnice kraljeva.

- U Americi i Aziji kora lubenice se redovno i obilato koristi u ishrani.

Izvor: Stil