Budite oprezni, prepoznajte simptome: Visoke temperature donose i trovanje hranom!

Crevne viroze vrlo su učestala pojava, naročito tokom leta zbog vrlo visokih temperatura.

Umete li da prepoznate trovanje hranom?, foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
Umete li da prepoznate trovanje hranom?, foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
.

Trovanje hranom i crevne viroze vrlo je teško razlikovati jer su simptomi gotovo isti ili pak jako slični. Oba stanja uzrokovana su virusom ili bakterijom, no kod trovanja hranom taj virus se prenosi putem hrane, a kod viroze se može preneti na više načina.

Preko hrane se najčešće prenose salmonela, norovirus, E.coli, itd. Simptomi koji upućuju na trovanje hranom odnosno na crevnu virozu su proliv, grčevi u stomaku, mučnina, nedostatak apetita, povišena temperatura i povraćanje.

Simptomi trovanja hranom najčešće će proći sami od sebe za dan ili dva, a kad je reč o crevnoj virozi, oni mogu da potraju duže i u tom slučaju je potrebno zatražiti pomoć lekara.

Trovanje hranom mnogo je češće leti jer zbog visokih temperatura mnogo lakše i brže mogu da se razviju bakterije. Namirnice s kojima treba biti oprezan su meso, jaja, riba i morski plodovi, ali i mleko.

Da biste izbegli trovanje, treba napomenuti i da je lična higijena vrlo bitna. Dakle, pre i posle jela treba obavezno oprati ruke sapunom i toplom vodom.

Simptomi kod trovanja hrane mogu biti različiti, u zavisnosti od toga kojom bakterijom je hrana bila zaražena. Najveći rizik od trovanja hranom imaju deca, trudnice, stariji ljudi i oni oslabljenog imuniteta.

Simptomi trovanja hranom najčešće se javljaju već nakon nekoliko sati, a neki od najučestalijih su:

- mučnina
- gubitak apetita
- grčevi u stomaku
- proljev
- groznica
- umor
- znakovi dehidracije (žeđ, suva usta)

Kod većine slučajeva trovanja hranom simptomi su blagi i proći će sami od sebe za nekoliko dana. Važno je biti na dijeti dok simptomi ne prođu i piti mnogo vode i biljnih čajeva kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost u organizmu. Od hrane bi trebalo izbegavati tešku, masnu i slatku hranu, a najbolje je jesti samo dvopek, banane i pirinač.

U slučaju da dijareja traje duže od tri dana ili se osećate jako loše i imate vrlo visoku temperaturu, obavezno se obratite lekaru. Naime, u pojedinim slučajevima trovanje hranom može da bude teže i da izazove ozbiljne zdravstvene posledice.

Izvor: Žena.hr