Zdravlje

Pokušavate da izbacite šećer iz ishrane? Evo nekoliko saveta da taj proces bude što "bezbolniji"

Svaka ozbiljna promena u ishrani treba da se odvija pod budnim nadzorom specijaliste i tek nakon što se polože neophodni testovi. Ako ste već prošli ovu fazu i planirate ozbiljno da "batalite" šećer ili smanjite njegovu količinu u ishrani, imamo nekoliko korisnih saveta.

19.06.2019. - 08:00h
Nije im lako odoleti...
Nije im lako odoleti...foto: Depositphotos/OlezzoSimona

Uradite to polako - Postepeno se odvikavajte od loših navika, da bi mozak (koji je takođe mišić i, štaviše, prilično lenj) imao dovoljno vremena da se navikne na novi način života.

Podelite proces u male faze - i zadatak se više neće činiti nemogućim.

Dodajte cimet u hranu - Pospite kašu, ispecite jabuke sa njim. Istraživanja pokazuju da oko šest grama začina smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.

Još jedan trik - Kada zaista želite slatko, samo pomirišite vanilu.

Jedite pre nego što osetite glad - Nažalost, možda nećete imati dobar apetit, ali primetićete da jedete manje porcije i da ste siti.

Vežbajte češće - Zavisnost od šećera ima psihološke korene. Pokušajte da je nadmudrite: poznato je da fizička aktivnost doprinosi proizvodnji endorfina, koji uspešno zamenjuju radost čokolade.

Spavajte više - Nedostatak sna ne samo da negativno utiče na sposobnost donošenja odluka, već i direktno utiče na žudnju za slatkišima.

Promenite svoj stav prema šećeru - Umesto da stalno kvarite raspoloženje i kažete: "Želim da jedem slatkiše, ali moram da smršam" - recite: "Volim svoje telo i znam druge načine da ga zadovoljim, osim čokolade/kolačića/slatkiša".

Dogovorite se sami sa sobom - Nemojte da budete ljuti na sebe i da se prekorevate. Potrudite se da ispoštujete odluku i da recimo svakog jutra ili u trenutku kada osetite potrebu za slatkišima umesto kolačića dodate med u ovsenu kašu.

Izvor: Ženski magazin