Šta jesti ujutru, a šta uveče ako želite zdravo da mršavite?

U programu hrono ishrane od velike je važnosti primena znanja hronobiologije, o vrsti namirnica, njihovoj iskoristivosti, kao i o vremenu kada se pojedini elementi pohranjuju, a kada se energetske zalihe otpuštaju iz adipocita, odnosno masnih ćelija.

Da li se hranite po hrono pravilima?, foto: Depositphotos/VadimVasenin
Da li se hranite po hrono pravilima?, foto: Depositphotos/VadimVasenin
.

Već samom primenom ovih načela, stvaramo zdrav pristup ishrani čime pomažemo uspostavljanju ravnoteže u našem metabolizmu, kao i postizanju za nas idealne telesne težine.

Ova pravila hrono ishhrane bi trebalo da sledite ukoliko želite da otopite masne naslage:

Ne preskačite doručak

Ujutru je našem organizmu potrebna energija i tada masne ćelije otpuštaju uskladištenu mast mnogo lakše nego u bilo kom drugom delu dana. Idealno vreme za unos namirnica koje lako i brzo daju energiju i lako se skladište i otpuštaju je upravo jutro.

To su ugljeni hidrati: hleb, razne žitarice i masti životinjskog porekla – maslac, pavlaka, sir... Preskakanje doručka je najteži mogući prekršaj u ishrani, jer jedino jutarnji unos hrane aktivira masne ćelije koje bez oklevanja intenzivno ispuštaju masti. Preskočimo li jutarnji obrok, nakon noćnog stvaranja masnoća, umesto da podstaknemo jutarnje oslobađanje zaliha, uz veliku aktivnost hormona kortizola, naše telo, naprotiv, nastavlja da ih skladišti, jer je zabrinuto zbog nedostatka novog unosa hranljivih stvari.

Uveče se telo prebacuje na ekonomičniji način rada, jer je to vreme kada organizam prirodno skladišti mast. Naše ćelije su u večernjim satima već zamorene i vrlo lenje te linijom manjeg otpora žude za brzim šećerima, kako bi ih lakše i s manje napora uskladištile (naše telo fiziološki je adaptirano da stvara mast, a ne belančevine).

Pravilno rasporedite obroke

To je najčešći problem koji se javlja kod ljudi koji nepravilno raspoređuju obroke – organizam počinje da žudi za slatkišima. Najpre uveče, a nakon nekog vremena i u svako doba dana.

Ukoliko u večernjim satima unesemo masnoće i šećere, zapravo smo dodali materijala našim ćelijama da uskladište dodatne masnoće, tačno na vreme kad one to i inače rade i kad je oslobađanje masti samo simbolično, bez obzira na telesnu aktivnost (intenzivne vežbe nakon 21 sat samo muče naše telo, jer mi takvom aktivnošću veštački održavamo nivo kortizola, to jest utičemo na usporavanje prirodnog pada nivoa kortizola u krvi i odlažemo lučenje drugih nužnih hormona, koji učestvuju u reparaciji, odnosno popravci ćelija i stvaranju zdravog imuniteta).

Idealna hrana za večeru su laki proteini i salate. Dakle, masna riba poput skuše, lososa i tune, grilovana piletina/ćuretina, kuvanja jaja (samo belanca) – sve to obavezno jesti sa sezonskom salatom. Koliko je preskakanje doručka odlučujuće za pojavu brojnih metaboličkih poremećaja, toliko je naglasak na večeri odlučujuć za uspeh mnogih dijeta.

Najlakši način za izbegavanje svih ovih problema je pridržavanje unosa hrane od – optimalno - tri puta tokom dana, (od 8 do 20 sati), s razmakom od četiri sata između obroka.

Izvor: Ordinacija.hr