Izbegavajte ove namirnice ako ste na dijeti: Pre ćete uočiti efekat promene ishrane

Povrće i voće se često savetuje kao obavezno za vreme dijeta, ali se neretko zaboravlja da ni u čemu ne treba preterivati pa tako niti u konzumaciji ovih namirnica.

Ponead nam i zdrave namirnice kvare napredak u dijeti, foto: Depositphotos/Subbotina
Ponead nam i zdrave namirnice kvare napredak u dijeti, foto: Depositphotos/Subbotina
.

Tropsko voće: Voće poput manga i ananasa veoma je ukusno, ali ono sadrži puno šećera što znači da sadrži i puno kalorija. Umesto njih jedite jabuke koje imaju manje kalorija a sadrže vlakna koja su odlična pomoć pri dijeti.

Suvo voće: Jeste li znali da jedna šoljica suvog grožđa sadrži skoro 500 kalorija, a jedna šoljica suvih šljiva sadrži njih 447? Ako baš ne možete da im odolite, onda pripazite na količinu.

Avokado: Ispostavilo se da ovo, mnogima omiljeno voće, sadrži i najviše kalorija (jedna šoljica narezanog avokada sadrži 384 kalorije), te masnoća dobrih za zdravlje srca. Ne bi trebalo da ga izbegavate, ali ne preterujte s količinama.

Sokovi od voća i povrća: Iako je na ovaj način najlakše zadovoljiti potrebe organizma za mineralima i vitaminima, oni mogu da sadrže znatno više soli i šećera nego što mislite. Pre kupovine ovakvih sokova obavezno pročitajte koji su sastojci.

Izvor: Ordinacija.hr