Dijeta vam ne uspeva iako sve pokušavate? Možda su ovo razlozi...

Ako činite sve što smatrate važnim kako bi došli do željene telesne težine, a ipak niste zadovoljni rezultatom, možda nesvesno ponavljate iste greške

Da li i vi pravite neku od ovih grešaka?, foto: Depositphotos/piotr_marcinski
Da li i vi pravite neku od ovih grešaka?, foto: Depositphotos/piotr_marcinski
.

Ako ste već bili na dijeti poznato vam je da ona zahteva pritisak, odricanje i trpljenje. No, mršavljenje bi trebalo da bude slobodan izbor, a samo će ta odluka garantovati uspeh. Važno je shvatiti da se radi o dugotrajnom procesu promene životnog stila i odnosa prema sebi.

EVO ŠTA MOŽE DA USPORI MRŠAVLJENJE:

1. Stres

Sva novija istraživanja pokazuju kako stres na poslu ima direktan biološki uticaj na zaposlene i povećava rizik od srčanih bolesti. Takođe, navodi se često kako on i debljina idu ruku pod ruku, a pretpostavljate, radi se o hormonima.

Stvar je jednostavna - hronični stres izaziva neuravnoteženost hormona i tako usporava rad metabolizma. Usled ovog procesa, organizam otpušta prevelike količine hormona kortizola koji uzrokuje neugodan osećaj gladi u želucu... osim ako se nešto stalno gricka. Zaključujemo da se radi o lažnom osećaju gladi koji uzrokuju hormoni.

2. Premalo spavate

Kvalitet i kvantitet sna jednako su bitni kao i hrana koju unosite u svoj organizam. Recimo, razlog zašto bi trebalo da posetite lekara može da bude jer se budite s glavoboljom ili suvim ustima čak i nakon sedam ili osam sati sna.

Neka istraživanja pokazala su da oni koji su odmorni i koji imaju kvalitetan san, manje žude za hranom bogatom jednostavnim šećerima, a samim tim i umanjuju mogućnost nakupljanja neželjenih kilograma.

3. Alkohol

Alkohol sadrži samo prazne kalorije koje ne nude ništa osim par centimetara oko struka... Istraživanja pokazuju da alkohol sprečava odvijanje procesa sagorevanja masnoća i poigrava se s radom metabolizma.

4. Brzo jedete

Potrebno je otprilike 20 minuta kako bi impuls javio mozgu da je želudac pun. Ako jedete brzo tih 20 minuta, u sebe ćete uneti mnogo više hrane​ ​nego što je potrebno.

5. Ne brojite kalorije

Sve više​ ​istraživanja pokazuje da nisu sve kalorije stvorene jednako. Pogotovo kada se radi o grickanju, možda ćete jesti mnogo više nego što ste svesni - što zauzvrat može da zaustavi vaš napredak gubitka težine.

Više pažnje posvetite brojanju kalorija dok grickate za vreme gledanja televizije ili čitanja knjige.

Izvor: Ordinacija.hr