Najzdravije žene na svetu otkrivaju koje se namirnice svakodnevno nalaze na njihovom jelovniku: Uvrstite ih i vi u svoju ishranu!

Postoje određeni činioci koji žene čine ranjivijim na određene bolesti, u poređenju s muškarcima. U SAD, na primer, srčane bolesti su vodeći uzrok smrti kod žena.

Pravilnom ishranom sačuvajte svoje zdravlje!, foto: Depositphotos/stockasso
Pravilnom ishranom sačuvajte svoje zdravlje!, foto: Depositphotos/stockasso
.

Na svu sreću, postoje brojni načini i životne navike koje mogu da nam pomognu da se odbranimo od ozbiljnih bolesti i da zaštitimo svoj imunološki sistem. Jedan od najvažnijih faktora koji uveliko može da utiče i na naše zdravlje svakako je ishrana, a ženama se preporučuje da jedu namirnice bogate antioksidansima.

Namirnice koje sadrže antioksidanse mogu da smanje nivo lošeg holesterola, podstaknu probavu, mršavljenje i pozitivno utiču na stanje kože i kose.

Ako se neke od ovih namirnica već nalaze na vašem jelovniku, super, a ako ih ipak preskačete, vreme je da ih uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Koje bi sve to namirnice trebalo da se nalaze na tanjiru svake žene, pročitajte u nastavku.

Jaja
Žumanca sadrže brojne esencijalne stvari poput kolina, koji je povezan s nižom stopom obolevanja od raka dojke. Žumanca obiluju i antioksidansima koji mogu da spreče mnoge bolesti i poremećaje kod žena. Dakle, jaja u umerenim količina su i te kako dobra za vaše zdravlje, a mogu se pripremiti na zaista mnogo načina.

Grčki jogurt
Jogurt je odličan izvor kalcijuma i probiotika koji štite imunološki sistem. Prilikom kupovine, uvek posegnite za grčkim tipom jogurta koji obiluje proteinima, vrlo je ukusan i ne sadrži puno kalorija.

Mahunarke
Mahunarke spadaju u najzdraviju grupu namirnica jer obiluju vlaknima, proteinima i svim ključnim nutrijentima koji su nužni za normalno funkcionisanje ženskog zdravlja. Odlična su zamena za meso, a istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno jedu mahunarke imaju znatno manje šanse za obolevanje od raznih srčanih bolesti, dijabetesa i raka.

Orašasti plodovi
I jedna šaka orašastih plodova dnevno može da smanji rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Orasi obiluju omega-3 masnim kiselinama, a lešnici sadrže arginin - aminokiselinu koja pozitivno deluje na krvni pritisak. Bademi pak obiluju polifenolima koji su zdravi za srce. S obzirom na to da su bogati kalorijama, orašaste plodove treba jesti u manjim količinama.

Ovsena kaša
Svi su poludeli za ovsenom kašom koja je odličan izbor za doručak jer obiluje vlaknima i proteinima. Vrlo je zasitna, a istraživanja su pokazala da je kod ljudi koji redovno jedu žitarice procenat obolevanja od dijabetesa tipa 2 znatno manji.

Laneno seme
Lan je odličan, možda i najvažniji, biljni izvor omega-3 masnih kiselina. Studije sugerišu da dodavanje lanenog semena u ishranu može da smanji rizik od razvoja srčanih bolesti do 46 posto. Lan možete da dodate u salate, muslije ili jogurt, a najbolje je uvek jesti sveže mleveni lan.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina koje su zdrave za srce i pomažu kod smanjenja lošeg holesterola. Bogato je i antioksidantima koji smanjuju rizik od raka i drugih hroničnih bolesti, poput Alchajmera. Najbolje je kupovati ekstra devičansko maslinovo ulje od lokalnih proizvođača.

Brokoli
Poznato je da zeleno povrće poput brokolija, kupusa i karfiola može da smanji rizik od raznih bolesti. Da bi vitamini u povrću bili maksimalno očuvani, najbolje je da ga kuvate što kraće i to na pari.

Spanać
Još jedno zeleno povrće koje bi definitivno trebalo da uvrstimo na svoj jelovnik je spanać koji sadrži lutein. Taj sastojak, osim što može da spreči razne degeneracije povezane sa starošću, takođe smanjuje rizik od srčanih bolesti. Bogat je gvožđem, folnom kiselinom i B vitaminom.

Izvor: Žena.hr