Ako se slučajno dvoumite, dajemo vam PET razloga da zauvek prestanete da pijete gazirana pića

Ne iznenađuje nas vest da gazirana pića nisu dobra za zdravlje. To zapravo više i nije vest, nego svima dobro poznata činjenica.

Činjenica je da gazirana pića ostavljaju loše posledice na naš organizam, foto: Depositphotos/bhofack2
Činjenica je da gazirana pića ostavljaju loše posledice na naš organizam, foto: Depositphotos/bhofack2
.

Možda vam je potrebno još samo ovih pet razloga da zauvek prestanete s konzumacijom gaziranih pića.

1. Stvaraju masne naslage oko organa
Gazirana pića su puna šećera koji se pretvara u masne naslage oko organa. Takođe, dokazano je da gazirana pića utiču na povećanje lošeg holesterola.

2. Ne postoje prava dijetalna gazirana pića
Kada za nešto kažemo da je dijetalno, smatramo da ima nisku kalorijsku vrednost, mali udeo šećera i da ne šteti zdravlju, što ne bismo mogli reći za dijetalna gazirana pića. Ako govorimo o kalorijama, istina je da ova verzija pića ima manji udeo kalorija, ali donose i neke opasnosti i nuspojave. Ako pazite na ishranu, svakako izbegavajte i ovu vrstu gaziranih pića jer biste, u protivnom, mogli da se ugojite.

3. Neki napici sadrže toksična i zapaljiva svojstva
Evropa i Japan su zabranili toksično bromirano biljno ulje (BVO) u sastavu napitaka, no i dalje ga možemo pronaći u nekoliko severnoameričkih proizvoda (posebno onih s ukusom citrusa).

4. Zagađuju vodu
Naša tela ne mogu da razgrade veštačke zaslađivače (nije li to već dovoljan razlog da ih izbegavamo?) pa napuštaju naše telo i talože se u vodi. Uređaji za prečišćavanje vode ih ne zahvataju, dopuštajući im da teku u reke i jezera. Švajcarski istraživači su pronašli tragove veštačkih zaslađivača u postrojenjima za prečišćavanje vode, jezerima i rekama. Čak su se pojavili i u nekim testiranim biljkama.

5. Ubrzavaju starenje
Trošite velike količine novca na proizvode protiv starenja, multivitaminske napitke i skupe treninge da biste usporili starenje, ali još uvek se niste odrekli gaziranih pića? Sada je pravo vreme za to! Svaki gutljaj ovog otrova smanjuje gustinu kostiju, uništava zube i šteti bubrezima.

Izvor: Centarzdravlja.hr