Stroga citrus dijeta

Citrus dijeta je jedna od najpoznatijih i najefikasnijih voćnih dijeta. Za držanje ove dijete potrebna je jaka volja i upornost i rezultati vas zaista mogu iznenaditi. Koje su dobrobiti citrus dijete i uopšte uključivanja citrusnog voća u svakodnevnu ishranu?

.

Lakši oblik citrus dijete - prednosti

Ukoliko u vašu svakodnevnu ishranu, uključite narandže, mandarine, limete i grejpfrut - možete da izgubite nekoliko kilograma bez držanja neke posebene dijete. Već je dokazano da citrusno voće odlično sagoreva masnoće, zato što sadrži enzime koji podstiču varenje. Pored toga, sadrži i vitamin C, koji ubrzava metabolizam i eliminiše toksine iz tela. Ovaj oblik citrus dijete nema nekih mana pa ga nećemo detaljnije ni obrađivati.

Stroga citrus dijeta - prednosti i mane

Pre svega treba uočiti da se striktna citrus dijeta razlikuje od "obične" citrus dijete po ograničenjima u izboru namirnica. Prednost ove dijete je što se može smršati od 12 do 17 kg mesečno. Naravno, ovakav rezultat nije tako čest, ali žene mogu da smršaju u proseku oko 11 kg za mesec dana što je prilična cifra ali konstantno držanje ove dijete NIJE ono što vam savetujemo. Jer, ova dijeta je prilično zahtevna i restriktivna i nije za preporuku njeno primenjivanje duže od 5 do 7 dana. Posle toga možete napraviti pauzu od 3 dana pa eventualno ponoviti ciklus.

Primer dnevnog jelovnika

Jelovnik za jedan dan izgleda ovako:

Čaša soka od sveže ceđene pomorandže ili grejpfruta ujutro;
Za ručak - jedan grejprfrut i dva kivija;
Za večeru - 2 kuvana jajeta;

Pre odlaska na spavanje možete popiti niskomasni jogurt (2.5 dl);

Tokom držanja citrusne dijete, uvek treba da pijete biljni ili zeleni čaj (koji doprinosi mršavljenju) ili limunadu bez šećera. Jednom u 3 dana za doručak možete pojesti jedno jaje sa parčetom hleba i niskomasnog sira. Ukoliko imate probleme sa želucem - ova dijeta nije za vas. Takođe, ako imate problema sa hipoglikemijom... zaboravite na ovu dijetu.

Najbolje je gledati na ovu dijetu kao brz detoks plan posle više dana, rećićemo preterivanja u hrani ili priprema za neki događaj za koji hitno morate da izgubite par kilograma viška da bi se uvukli u omiljenu odeću.

ZA

Poznato je da citrusno voće sadrži voćne kiseline koje podstiču rastvaranje masnoća. Ovo vam omogućava da ne morate da vežbate. Višak kilograma će početi da nestaje nakon 3 dana a to će vas podstaći da nastavite sa pridržavanjem dijete. Kuvanje je tokom pridržavanja ove dijete svedeno skoro na nulu. Citrusno voće, pored voćne kiseline sadrže vitamine i druge korisne materije koje dobro utiču na metaboličke procese u telu.

PROTIV

Brzo gubljenje težine može da bude štetno u dva slučaja: ukoliko imate ogroman višak kilograma i brzo mršavljenje će ostaviti znake na koži, koje neće biti lako ukloniti i nakon završetka dijete, a takođe postoji rizik da će se najmanje polovina težine vratiti. Zato, vodite računa o telu u vreme pridržavanja ove dijete. Citrusno voće je nisko kalorično tako da možete osećati zamor i glavobolju dok ste na ovoj dijeti. Ili jednostavnije rečeno - bićete gladni a kalorijski unos (gotovo) nikakav!