Čuvarkuća - čuva kuću, jača imunitet i leči upalu uva, bronhitis, čir na želucu, menstrualne tegobe...

Prema starom verovanju, čuvarkuća je biljka gromovnika Peruna, zbog čega je mnogi ljudi stavljaju na krov i smatraju da se tako štite od groma, ali i od bolesti i veštica.

Čuvarkuća; Ilustracija Foto: Alex Manders/Shutterstock
Čuvarkuća; Ilustracija Foto: Alex Manders/Shutterstock
.

To je višegodišnja zeljasta biljka čiji naziv potiče od latinskih reči simper vivere što znači uvek živa i reči tectorum što znači krov.

Biljka je visoka od 10 do 30 centimetara, listovi su crepasti, a u zavisnosti od tipova čuvarkuće – vrhovi stabljike su crvene ili ljubičasto-žute boje.

Čuvarkuća raste na stenama, zidovima, krovovima i veoma lako se održava. Sadrži mnogo tečnosti u sebi, zbog čega ne zahteva često zalivanje niti u velikim količinama.

Drugi nazivi za čuvarkuću su pazikuća, vazdaživa, divlje smilje i žednjak.

Blagotvorna svojstva čuvarkuće

.

Bogata je vitaminima A i C, a zahvaljujući jabučnoj i mravljoj kiselini prijatnog je ukusa. Sadrži i šećer, a ono što je važno sa aspekta fitoterapije, čuvarkuća sadrži fitoencide, supstance koje imaju snažno antiseptičko dejstvo i bore se protiv raznoraznih bakterija. Zbog toga, nije strano da se ljudima koji pate od upale uva, nacedi malo soka čuvarkuće u ušnu školjku.

Čuvarkuća kao lek

.

Zahvaljujući vitaminima i antiseptičkom dejstvu, čuvarkuća se koristi kao lek za:

  • jačanje imuniteta
  • viruse i bakterije
  • respiratorne organe
  • organe za varenje
  • policistične jajnike
  • upale uva/grla i gnojne upale uva
  • kožne bolesti
  • obilne menstruacije i menstrualni bolovi

Lečenje organa za disanje i varenje čuvarkućom

.

Zbog antiseptičkog dejstva, čuvarkuća se preporučuje i za lečenje organa za disanje i varenje. Kombinacija čuvarkuće i meda pomaže ljudima sa bronhitisom. Takođe, ovaj lek se preporučuje i ljudima koji imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

List čuvarkuće za jačanje organizma i lečenja policističnih jajnika

Sok čuvarkuće; Ilustracija Foto: Focus and Blur/Shutterstock
Sok čuvarkuće; Ilustracija Foto: Focus and Blur/Shutterstock
.

Čuvarkuća je potpuno bezbedno i efikasno sredstvo za jačanje celog organizma, a prvenstveno organa za varenje. Potrebna su vam samo dva sastojka – listovi čuvarkuće i med.

Listove čuvarkuće sameljite u blenderu ili sitno iseckajte, a potom ih pomešajte sa medom. Smesu dobro sjedinite, mešajte i prebacite u teglu. Kako biste je zaštitili od svetlosti, teglu obložite aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da odstoji pet dana u frižideru.

Šesti dan je otvorite i na prazan stomak ujutro uzmite dve kašičice smese meda i listova čuvarkuće. Zatim popijte čašu vode. Nemojte ništa jesti narednih pola sata. Prema verovanju narodne medicine, melem na bazi meda i listova čuvarkuće je delotvoran prilikom lečenja sindroma policističnih jajnika.

Kombinacija čuvarkuće i meda leči miome i ciste na materici, kao i problem sa štitnom žlezdom. Deluje detoksikacijski. Takođe, smesa čuvarkuće i meda snižava telesnu temperaturu.

Ako želite da jačate imunitet, dovoljno je da svakog jutra na prazan stomak pojedete jedan list čuvarkuće.

Mast i čaj od čuvarkuće – izvanredan lek za kožne bolesti

.

Čuvarkuća može da se koristi i u formi masti za negu i lečenje dermatoloških problema. S obzirom na to da čuvarkuća ima antivirusno dejstvo, glavna je u lečenju herpesa, pogotovo u kombinaciji sa matičnjakom.

Čuvarkuća ima slično delovanje kao aloe vera, koja je inače poznata po lečenju različitih kožnih oboljenja.

Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava, čuvarkuća je idealna za tretiranje opekotina, uboda, ugriza, jer brzo pruža osećaj olakšanja.

Čaj od čuvarkuće i matičnjaka se koristi kao mast za mazanje, koja se pravi tako što se iscedi sok iz sveže čuvarkuće, jedna šoljica za kafu i to se pomeša sa mašću, prepranom u devet voda.

Smesa se dobro zagreje i spremna je za mazanje. Čaj se priprema od pet listova čuvarkuće prekrivenih sa 300 ml hladne vode. Pustiti da provri, nakon pet minuta kuvanja.

Sok čuvarkuće

.

Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se uspešno bore protiv bakterija. Pomaže i prilikom psihičkih smetnji, strahova i padavica. Sok čuvarkuće se može piti ili “grgutati” u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uva ili grla. Sok čuvarkuće se preporučuje i kod zloćudnog tumora materice i usne duplje.

Čuvarkuća u borbi protiv menstrualnih grčeva

.

Čaj čuvarkuće je idealan kod žena sa obilnim menstruacijama i menstrualnim grčevima. Preporučuje se da se po jednu kašiku čaja pijete na svakih sat vremena.

Čaj se pravi od 10 grama svežih listova čuvarkuće 15 minuta kuvanih u 250 ml vode.