Da, one postoje! Ovo su zdrave grickalice koje mogu da vam produže život!

Zaboravite na čips, grickajte orašaste plodove! Orašasti plodovi bogati su antioksidansima i sadrže važne minerale. Izvori su vitamina B i E i bogati su omega-3 masnim kiselinama. Ova hrana može čak da smanji rizik od moždanog i srčanog udara.

Ova hrana može čak da smanji rizik od moždanog i srčanog udara., foto: Depositphotos/VadimVasenin
Ova hrana može čak da smanji rizik od moždanog i srčanog udara., foto: Depositphotos/VadimVasenin
.

Kako su ovi plodovi bogati masnoćama, ne preporučuje se konzumacija više od šoljice dnevno. Mogu se jesti sirovi, ali ih možete pripremiti prženjem ili kuvanjem te koristiti kao dodatak jelima. U nastavku ćemo vam malo detaljnije opisati najpoznatije orašaste plodove.

Orasi - Bogati su vitaminima B, E i K, vlakanima, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem. Imaju puno antioksidanasa i smanjuju loš holesterol. Pomažu u prevenciji srčanog i moždanog udara.

Badem - Obiluje vitaminima B1, B2, B6 i E. Bademi su odlični za nervni sistem jer su bogati kalijumom, gvožđem, magnezijumom, proteinima. Sadrže i cink koji jača vaš imunitet. Bogati su kalcijumom pa čuvaju vaše kosti i zube.

Lešnici - Bogati su kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom, proteinima, kalijumom, vitaminima B6 i E, kao i folnom kiselinom. Sadrže masnoće koje su dobre za srce i smanjuju krvni pritisak.

Kikiriki - Izvrstan su izvor proteina i folne kiseline. Snižava nivo holesterola u krvi i pomaže u prevenciji dijabetesa. Kikiriki je prirodan izvor vitamina D i E. Nemojte konzumirati puno slanog kikirikija. Radije ga kupite neoljuštenog jer takav ima znatno više vitamina i minerala.

Pistaći - Najmanje goji jer jedan komad ima tek četiri kalorije. Prirodan su izvor kalijuma i vitamina B6. Sadrže još i proteine, vlakna, kalcijum, gvožđe, vitamin E i vitamin B1.

Brazilski orah - Bogati su selenom, stoga pazite prilikom konzumacije. Dnevno ne bi smeli da unosite više od 20-40 grama ovog ploda u organizam jer u suprotom može doći do trovanja selenom! Izvrsni su za podizanje energije. Sadrže još i kalijum, proteine, cink, vlakna, vitamin E.

Indijski orah- Poput već nabrojanih orašastih plodova i ovaj obiluje vrednim mineralima i vitaminima. Ovde valja istaći bakar, fosfor, magnezijum i B vitamine. Indijski orah se preporučuje kod visokog holesterola. Takođe ima i antibakterijska svojstva i može da pomogne u sprečavanju nastanka karijesa.

Preporučuje se dnevna konzumacija oko 30 g orašastih plodova. Otprilike to je količina koja stane u dlan. Nemojte se odlučiti na samo jedan plod, pokušajte da ih što više kombinujete. Samo oprez s brazilskim orahom. Nemojte ih uzimati više od nekoliko na dan!

Izvor: Život i stil