Gladni ste uveče: Kako da se oduprete prejedanju?

Tokom večeri metabolizam je najmanje aktivan i to je glavni razlog zašto tada ne treba da jedete obilne obroke.

Katanac na frižider, foto: Depositphotos/hozard
Katanac na frižider, foto: Depositphotos/hozard
.

Večera bi trebalo da bude najlakši obrok u toku dana i treba da jedete najmanje dva - tri sata pre spavanja, kako bi organizam imao vremena da je svari.

Ukoliko se ipak želja za hranom uvek pojavljuje u kasnim večernjim satima, pokušajte da shvatite zbog čega je tako.

Jedite dovoljno tokom dana

Ako ste uvek gladni kasno uveče, pokušajte da utvrdite da li jedete dovoljno tokom dana. Na svakih tri do pet sati jedite, ili uzmete neku zdravu užinu.

Doručak je obavezan

Dan bi trebalo da započnete obrokom koji je bogat vlaknima, proteinima i kalorijama, dok je izbegavanje i izostavljanje doručka jedna od najčešćih grešaka koja dovodi do toga da nas glad "stigne" tokom večeri.

Ne mešajte glad sa dosadom

Ako ste uveče gladni, jedite, ali se prvo uverite da je to što osećate zaista glad. Ponekad naša želja za hranom uveče zapravo nije glad, već način da se izborimo sa stresom, emocionalnim problemima, dosadom, ali je možda i navika.

Jedite kada ste zaista gladni

Kada ste zaista gladni, trebalo bi nešto da pojedete, ali birajte složene ugljene hidrate, zdrave masti i proteine. Kombinacija ugljenih hidrata i proteina potiskuje apetit, pa ćete biti siti do jutra.

Odaberite prave kombinacije

Kada se desi da posle večere ogladnite, uzmite pola šolje grčkog jogurta ili komad sira (protein), četvrtinu avokada ili četvrtinu šolje oraha (zdrave masti), nešto od složenih ugljenih hidrata, poput žitarica ili dve trećine šolje kokica. Umesto grickalice, skuvajte sebi čaj ili čašu mleka sa cimetom.

Izbegavajte masno i začinjeno

Hrana i napici koji sadrže kofein i koji uključuju kafu, čaj i čokoladu, ne preporučuju se u večernjim satima. Trebalo bi da izbegavate začinjenu i masnu hranu, jer to može da uznemiri stomak i loše utiče na spavanje.

Izvor: novosti.rs