Uz začin koji svi imamo kod kuće naslage na stomaku nestaju očas posla!

Naučnici su 12 nedelja pacovima davali dodatke u ishrani na bazi cimeta istovremeno ih hraneći visokokaloričnom hranom. Testovi sprovedeni na ovim životinjama pre i nakon završetka eksperimenta, pokazali su da su pacovi nakon uzimanja dodataka s cimetom imali više antioksidansa i protivupalnih molekula u telu nego ranije.

Isprobajte, ne može da škodi!, foto: Depositphotos/ belchonock
Isprobajte, ne može da škodi!, foto: Depositphotos/ belchonock
.

Takođe, smanjili su im se ukupna kilaža i obim struka, bez obzira što su jeli masnu i tešku hranu.

Cimet je dokazao da ima puno zdravstvenih koristi. Uz gore nabrojane, tu spadaju i smirenje probave i poboljšanje rada mozga, konkretnije brže razumevanje nove građe, piše "Daily Mail".

Prema istraživanju sprovedenom u Medicinskom centru Univerziteta Raš u Čikagu 2015. godine, cimet je dokazano povećao proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i skladištenju informacija. U istraživanju piše da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mlevenog cimeta u kafu ili na zobene pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje.

Začin cimet se pravi od kore drveta cimeta, a pun je antioksidanasa, pomaže kod smanjivanja nivoa šećera u krvi i može da spreči razne upale.

Preliminarno istraživanje, koje je dokazalo sve dobrobiti cimeta, predstavljeno je početkom maja 2017. na konferenciji Američkog udruženja za srčane bolesti. U istraživanju sprovedenom 2010. godine u Centru za Primenjene zdravstvene nauke, dokazano je da voda s cimetom sadrži dovoljno antioksidanta da smanji šanse za dobijanje prekomerne težine za čak 23 odsto.

Još nekoliko načina na koji možete da koristite cimet:

Napomena: cejlonski cimet je mnogo delotvorniji od klasičnog koji obično stavljamo u kolače.

Leči grip i želudačne tegobe

Cimet uništava bakterije u crevima pa čak i teške primerke poput Ešerihije koli. Ukoliko imate grip ili probleme sa želucem, prokuvajte kašičicu cejlonskog cimeta u šoljici i po vode - neka vri polako 15 do 25 minuta. Potom neka odstoji još 15-tak minuta, menjaće boju od bledo žute do zlatno crvene. Tu tečnost popijte.

Neutrališe neprijatne mirise

Cimet ima topao, prijatan miris, a kako ubija bakterije, uništiće i one koje stvaraju neprijatan miris u vašem domu. Jednostavno stavite koru cimeta u vrelu vodu i pustite da se para širi prostorom. Nakon pola sata smrad će nestati.

Ubrzava metabolizam

Ukoliko želite da izgubite neki kilogram viška, češće jedite cimet. On ubrzava rad metabolizma, a brz metabolizam znači i lakši gubitak težine. Dobro je dodati kašičicu cimeta u jutarnju kafu ili njime posuti tost, zobene pahuljice..., odnosno, dobro ga je uzimati ujutru.

Leči bolesne desni i uklanja zadah

Kao što smo rekli, cimet ima dobra antibakterijska svojstva pa tako leči i bolno zubno meso, a uklanja i neprijatan zadah iz usta. Promućkajte u ustima smesu od dve kapi eteričnog ulja cimeta i kašike kokosovog ulja.

Koristan je kod dijabetesa tipa 2

Cimet pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi i povećava delovanje insulina. Za ljude s dijabetesom tipa 2 stručnjaci preporučuju da dnevno pojedu jedan do četiri grama cimeta.

Odbija insekte

Miris cimeta insektima ne prija pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti s puta ukoliko ih pospete s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete da stavite i u malu vrećicu da bi garderobu zaštitili od moljaca.

Pomaže kod depresije

Miris cimeta asocira na Božić, kolače i lepe uspomene. Uz to, naučno je dokazano da je odličan u borbi protiv crevnih bakterija koje su povezane s depresijom. Prokuvajte ga u vodi i popijte kao čaj.

Leči gljivice na noktima

Onaj ko ih je imao zna koliko te gljivice mogu da budu frustrirajuće i koliko je teško rešiti ih se. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na nokat, ujutru i uveče. Uz to, dobro je potopiti stopala u razređeno cimetovo ulje pomešano s gorkom soli, piše "Remedy Daily".

Izvor: 24Sata.hr