Izbegavajte ove namirnice ujutru - izazivaju nadutost!

Zdrav doručak daje snagu i godi zdravlju celog organizma. Stoga, vreme je da prestanete da preskačete ovaj obrok – on je važniji nego što mislite.

Zdrav doručak daje snagu i godi zdravlju celog organizma, foto: Depositphotos/monticello
Zdrav doručak daje snagu i godi zdravlju celog organizma, foto: Depositphotos/monticello
.

Organizam ujutru očekuje da ćemo mu dati energiju, pa zato nikako nemojte da preskačete ovaj važan obrok.

Postoji zdrava hrana na koju je vaš organizam spreman ujutru, a postoje i namirnice koje mogu da izazovu i neugodne posledice poput nadutosti. Ako želite da ih izbegnete, nemojte da konzumirate ove obroke:

1. MASNI SENDVIČ
Samo jedan obrok koji je krcat mastima može da utiče na vaše zdravlje srca, a osobe koje za doručak jedu sendvič sa slaninom, mogu da osete njegove posledice pre ručka, tvrde istraživači Univerziteta u Kalgariju.

Zbog soli iz sira i mesa bićete žedni tokom dana, a to će vas ostaviti nadutima. Visok udeo masnoća je takođe zamka, jer se one duže razgrađuju u organizmu pa je moguće da ćete imati osećaj kako vam sendvič "sedi" u stomaku ceo dan.

2. GIGANTSKI "SMOOTHIE"
Ako napitke pravite od odgovarajućih namirnica, on i dalje može da prouzrokuje nadutost. Prvi razlog je tečnost koja potpuno napuni vaš želudac. Pijuckanje na slamku može taj problem da uveća jer na taj način samo gutate višak vazduha.

3. ČINIJA VOĆA
Verovali ili ne, moguće je preterati i sa voćem, posebno onim koje sadrži puno šećera poput kajsija, nektarina, višanja, jabuka i krušaka. Fruktoza može da dovede do nadutosti pogotovo ako se unosi u velikim količinama.

4. PALAČINKE
Osim ako nisu napravljene od zdrave vrste brašna i bez teških preliva, one su ustvari kolači. I brašno i šećer mogu da vam upropaste dan.

5. SLATKA TESTENINA
Mafini, kroasani, krofne... bilo koji od tih ili sličnih proizvoda će prouzrokovati žeđ tokom dana, a objasnili smo kako višak vode može da dovede do nadutosti.

6. MLEČNI PROIZVODI
Žitarice s mlekom ili jogurtom, kao i samo mleko mogu da izazovu nadutost, a posebno kod onih ljudi koji nemaju dovoljno enzima za razgradnju laktoze.

Izvor: Ordinacija.hr