Izgubite višak kilograma bez dijeta i gladovanja!

Gubitak viška kilograma doprinosi boljem izgledu, ali važnija je činjenica da umanjuje pritisak na zglobovima i pogoduje celokupnom zdravlju.

Možemo da mršavimo i bez rigoroznih dijeta i gladovanja!, foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
Možemo da mršavimo i bez rigoroznih dijeta i gladovanja!, foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
.

Istraživanja kažu da će kod osoba koje imaju problema s artritisom gubitak viška kilograma umanjiti osećaj bola za 50 posto. Kakav god razlog stajao u pozadini, isprobajte ove male, jednostavne korake kako biste izgubili višak kilograma bez prevelike muke.

MANJE PORCIJE
Stavite li manje hrane na tanjir, možete smanjiti unos hrane i za 20 posto! U moderno doba porcije u restoranima su postale prevelike, pa obratite pažnju i na tu činjenicu. Istraživanja takođe pokazuju da ćete pojesti manje ako su na tanjiru namirnice u različitim bojama!

PAMETAN ODABIR NAPITAKA
Amerikanci u organizam unesu oko 50 odsto dnevnih kalorija kroz napitke, pa je pametno zameniti sve sokove vodom. Takođe, dokazano je da ćete znatno manje pojesti ako pre obroka popijete čašu vode.

SAN ĆE POMOĆI!
Samo jedan sat više sna može da vam pomogne u skidanju gotovo šest kilograma godišnje, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Mičigenu. Stručnjaci su ove rezultate dobili analizirajući osobe koje su dnevno unosile 2.500 kalorija, a tvrde kako san zamenjuje beskorisne aktivnosti kao što je bezglavo konzumiranje grickalica i gaziranog soka. Spavajući jedan sat duže, ispitanici su smanjili unos kalorija za čak šest posto!

ISPROBAJTE STARE FARMERKE
Sigurno imate stari par farmerki s faksa ili neku haljinu u koju ste davno stali, a sada vam stane oko jedne noge. Izvucite je iz ormara i stavite na mesto gde ćete je videti svaki dan. Recite sebi da je možete ponovo obući i tako zadržite cilj u svojoj glavi.

GRUPNE AKTIVNOSTI
Udružite se i sa prijateljima koji takođe žele da izgube višak kilograma, jer ćete tako imati i društvo i motivaciju. Jedna studija je pokazala da su oni koji treniraju u grupi za 20 posto uspešniji u mršavljenju.

Motivacija je ključ uspešnog mršavljenja

MENTA
Kada osetite glad, posegnite za žvakama s ukusom mente. Ako popustite napadu gladi i odlučite da pažnju posvetite grickalicama, one više neće imati "jednako dobar ukus" kakav pamtite zbog intervencije metvice. Njen intenzivan ukus će prevladati.

ŽVAĆITE HRANU
Ako ceo tanjir natrpate u sebe u kratkom vremenu, završićete obrok a još nećete osetiti sitost, koja će stići tek kasnije. Velike su šanse su da ćete pojesti previše, a i stomak će vas boleti. Osetite ukus svakog zalogaja i tempirajte obrok, piše Ordinacija.hr.