Krećete od ponedeljka? Kako najbolje da se motivišete da počnete sa vežbanjem?

Ukoliko ste od onih koji uporno počinju sa vežbanjem od svakog narednog ponedeljka, donosimo vam odlične savete kako da prvi sledeći ponedeljak bude baš taj koji će vas pokrenuti.

Počinjete od danas?, foto: Depositphotos/oneinchpunch
Počinjete od danas?, foto: Depositphotos/oneinchpunch
.

Kada govorimo o vežbanju, gotovo svako od nas čeka onaj ključan dan u kom će u potpunosti okrenuti novu životnu stranicu. Tako uvek čekamo onaj presudni ponedeljak ili prvi u mesecu da bi u svoje rasporede uvrstili aktivnosti koje su itekako potrebne našem telu, no pored čvrste odluke, treninga i organizovane ishrane, bez motivacije teško da se željeni rezultati mogu postići.

Da fitness način života nije med i mleko zna svako ko je barem na kratko zakoračio u njega. Toliko toga je potrebno promeniti u dosadašnjim navikama, da velika većina nas vrlo brzo digne ruke od svega, no u takvim situacijama motivacija je ta koja će nas na tom putu ipak zadržati i podsetiti zašto smo uopšte zakoračili njime.

Ono što je važno osvestiti, bez obzira planirate li tek započeti s promenom nezdravog načina života ili ste jednostavno umorni od istog, da ovaj put nije lak te se na njemu nalazi pregršt barijera koje svakodnevno morate savladavati.

Česta 'greška' svih nas je pomalo ekstremno ponašanje s kojim uopšte započinjemo svoje fitness putovanje. Preterani treninzi i izbacivanje svega što volite iz svog jelovnika vrlo brzo će vas umoriti i dovesti do toga da jednostavno dignete ruke od svega, što je i sasvim logično budući da takav život i ne zvuči baš poželjno.

Važno je pronaći balans koji će odgovarati vama i vašem rasporedu, pa makar i ako je reč o treningu jednom nedeljno ili o zameni omiljene čokolade s jabukom. Svaku pozitivnu promenu koju ste napravili trebate podržati i osećati se zbog nje zadovoljno, a ne razmišljati što ste više i bolje mogli napraviti jer takav destruktivan pristup će samo umanjiti vašu motivaciju da nastavite dalje s promenama.

Nadalje, ono što je isto važno jeste prestati se opravdavati drugima zašto nešto želite raditi. Čest je slučaj da naša okolina bude demotivisana kada su ovakve pozitivne promene u pitanju, stoga se uvek setite da ste tim putem krenuli zbog sebe i pre svega svog zdravlja. Takođe odličan način koji će vas uvek motivisati je beleženje postignutih rezultata.

To možete raditi zapisujući određene ciljeve koje periodično ispunjavate ili pak zabeležiti postignute promene kojom fotografijom. Tako ćete se uvek moći podsetiti koliko ste daleko stigli te da ipak nije vredno odustajanja!

Izvor: fashion.hr