Četkicu za zube treba menjati MNOGO češće nego što mislimo!

Koliko često menjate četkicu za zube? Da li čekate da se rascveta i raspadne ili to ipak činite malo češće?

foto: Depositphotos/AllaSerebrina
foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

Mnogi od vas su se sigurno pitali kada je pravo vreme za zamenu četkice za zube. Odgovor na to pitanje dao je za "Popsugar" stomatolog Džefri Salicer.

"Vaša četkica za zube je odlična za uklanjanje bakterija sa zuba i desni, no kada je isperete, uklanjate većinu toga, ali ne sve. Neke bakterije još uvek mogu da ostanu na četkici, zbog čega je potrebno da je zamenite nekoliko puta godišnje", rekao je stomatolog Džefri Salicer.

"Predlažem zamenu četkice za zube svaka tri meseca. Ne samo da njena vlakna mogu postati lomljiva već se počinju savijati i otpadati. Kada se to dogodi, četkica više ne čisti pravilno vaše zube", izjavio je Salicer.

Ako ste bili bolesni, četkicu bi bilo dobro baciti i pre, njegov je savet.

"Verovatnoća da se zarazite četkicom za zube koju ste koristili dok ste bili bolesni je mala. Međutim, nije loše zameniti je zbog drugih potencijalno štetnih bakterija", rekao je.

Najbolji savet da vaša četkica traje je da je držite čistom i suvom. Možete je i dezinfikovati vodicom za ispiranje usta ili alkoholnim sirćetom.

"Mnogi moji pacijenti to rade, ostave ih da se preko noći. Iako, dovoljno je da četkicu ostavite deset minuta u kipućoj vodi kako biste je dezinfikovali", savetovao je stomatolog.

Izvor: Index.hr