Ta čarobna KOPRIVA: Niko je ne voli zato što "žari", a ona čuda čini za naš organizam!

Kopriva je poznata po svojim listovima koji "žare", ali naizgled neprijatna biljka ima zaista čudesne moći. Njene zdravstvene prednosti su višestruke, te spada u jednu od najkorisnijih i najlekovitijih biljaka iz prirode.

Ova &neprijatna& biljka ima višestruke blagodeti na naš organizam, foto: Depositphotos/nanka-photo
Ova "neprijatna" biljka ima višestruke blagodeti na naš organizam, foto: Depositphotos/nanka-photo
.

Čisti telo od toksina

Kopriva je prepuna korisnih nutrijenata, te je savršena biljka za čišćenje tela od toksina, ali na nežan i siguran način.

Njeno diuretsko delovanje dodatno pospešuje pročišćavanje organizma. Takođe, pospešuje iskoristivost hranjivih sastojaka u organizmu, te se brine da probavni sistem dobro funkcioniše, sprečavajući taloženje otrova.

Takođe, poboljšava rad limfnog sistema tako što pomaže telu da se oslobodi viška toksina i u bubrezima.

Pomaže u trudnoći

Kopriva se smatra prirodnim lekom za žene u trudnoći i tokom porođaja, te se često preporučuje ženama koje imaju vrlo bolan porođaj. Sprečava preveliko krvarenje jer deluje kao koagulant.

Zatim, pospešuje proizvodnju mleka i čini laktaciju lakšom.

Pomaže kod menstrualnog ciklusa

Kopriva pozitivno utiče na žensko zdravlje zbog brojnih aktivnih komponenti. Olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a, te može da smanji obilnost krvarenja.

Ženama koje prolaze kroz menopauzu olakšava promene koje se događaju u telu i okrepljuje, što će hormonalne "turbulencije" učiniti podnošljivijima.

Poboljšava cirkulaciju

Kombinacija vitamina C i gvožđa je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih ćelija. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, ključnog sastojka hemoglobina.

Povećavajući broj crvenih krvnih ćelija i poboljšavajući cirkulaciju, ekstremiteti tela dobijaju dovoljnu količinu kiseonika potrebnu za podizanje nivoa potrebne energije.

Zato se često preporučuje za smanjenje umora i lečenje anemije, čiji simptomi uključuju opštu slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

Sprečava pojavu bubrežnih kamenaca

Poznati je diuretik, ali na bubrege deluje i na drugi način – tako što razbija kamenac u bubrezima i žuči.

Na taj način može se sprečiti pogoršavanje simptom, kao i hirurško uklanjanje kamena. Kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina, kopriva štiti od infekcije bubrega i prekomernog zadržavanja tečnosti.

Osim toga, efikasna je kod infekcije mokraćnog sistema, pa se tako koristi i kod upale bešike.

Deluje protivupalno

Pomaže kod reumatoidnog artritisa i hroničnih bolova u mišićima. Čaj od koprive ili dodaci ishrani na bazi koprive deluju i kod lečenja gihta.

Izvor: Stil