Kako pravilno da se hranite

Hranu treba podeliti na sedam grupa. Svaka grupa daje takozvane hranljive materije u različitim količinama. Svaka hranljiva materija ispunjava neki važan zadatak u organizmu. Ostaješ u formi i osećaš se dobro ako jedeš svu hranu: od prve do pete grupe svakodnevno i obilno, od šeste do sedme malo i ne svakog dana.

.

I Grupa: Žitarice

Sadrže mnogo gvožđa, magnezijuma, B-vitamina i balastnih materija. Magnezijum je važan za funkciju mišića.

II Grupa: Povrće

Sadrži vitamine A,B i C, magnezijum, kalijum, gvožđe, kalcijum i balastne materije. Vitamin B dobar je za živce i kožu.

II Grupa: Voće

Voće je najbolji izvor vitamina C. Nedostatak može da izazove umor, slabost i zarazne bolesti.

IV Grupa: Pića

Pića snabdevaju organizam vodom. To mu je potrebno za prenos hranljivih materija i za bubrenje balastnih materija u crevima koja podstiču probavu.

V Grupa: Mleko

Mleko je bogato kalcijumom, vitaminom A i B12. Kalcijum učvršćuje kosti i zube.

VI Grupa: Meso

Meso sadrži gvožđe, jod, vitamin A i D, kao i B vitamine. Njihov nedostatak može da izazove anemiju, umor i slabost.

VII Grupa: Masti za mazanje i kuvanje

Sadrži vitamine A i E i važne masne kiseline. Vitamin A je potreban organizmu za oči, kožu i sluznicu.

Saveti

1. Ne hrani se uvek u menzama!

2. Izbegavaj premasnu hranu(pomfrit, majonez, pečene kobasice, tost, gazirana pića).

3. Ne žuri za vreme jela!