Kako pravilno da se hranite
Hranu treba podeliti na sedam grupa. Svaka grupa daje takozvane hranljive materije u različitim količinama. Svaka hranljiva materija ispunjava neki važan zadatak u organizmu. Ostaješ u formi i osećaš se dobro ako jedeš svu hranu: od prve do pete grupe svakodnevno i obilno, od šeste do sedme malo i ne svakog dana.
I Grupa: Žitarice
Sadrže mnogo gvožđa, magnezijuma, B-vitamina i balastnih materija. Magnezijum je važan za funkciju mišića.
II Grupa: Povrće
Sadrži vitamine A,B i C, magnezijum, kalijum, gvožđe, kalcijum i balastne materije. Vitamin B dobar je za živce i kožu.
II Grupa: Voće
Voće je najbolji izvor vitamina C. Nedostatak može da izazove umor, slabost i zarazne bolesti.
IV Grupa: Pića
Pića snabdevaju organizam vodom. To mu je potrebno za prenos hranljivih materija i za bubrenje balastnih materija u crevima koja podstiču probavu.
V Grupa: Mleko
Mleko je bogato kalcijumom, vitaminom A i B12. Kalcijum učvršćuje kosti i zube.
VI Grupa: Meso
Meso sadrži gvožđe, jod, vitamin A i D, kao i B vitamine. Njihov nedostatak može da izazove anemiju, umor i slabost.
VII Grupa: Masti za mazanje i kuvanje
Sadrži vitamine A i E i važne masne kiseline. Vitamin A je potreban organizmu za oči, kožu i sluznicu.
Saveti
1. Ne hrani se uvek u menzama!
2. Izbegavaj premasnu hranu(pomfrit, majonez, pečene kobasice, tost, gazirana pića).
3. Ne žuri za vreme jela!