Ovo je pravi razlog pojave belih flekica na noktima

Neki kažu udarci, drugi nedostatak kalcijuma. Koji je zapravo pravi razlog pojave belih flekica n oktima?

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos
.

Sitne traume noktiju poput udaraca ili manjih povreda uzrokuju promene na delovima nokta koje su vidljive kao diskoloracije, odnosno mali džepovi vazduha na njihovoj površini.

Postoje i slučajevi kada je uzrok nastanka belih fleka upravo manjak kalcijuma, ali vrlo su retki i obično se vezuju uz pacijente s teškom deficijencijom kalcijuma podstaknutog drugim bolestima.

U slučaju kada osoba nije jako pothranjena, a ipak ima bele fleke na noktima, nije u pitanju manjak kalcijuma.

Nokat sastavljen od 100 do 150 tankih slojeva, od čega samo 0,2 odsto čini kalcijum.

Način na koji možete da negujete svoje nokte kod kuće:

Za ovaj tretman potrebnovam je 200 ml tople vode, 2 supene kašike morske soli, kriška limuna i nekoliko kapi maslinovog ulja. U manjoj posudi rastvorite so. Spustite vrhove prstiju u tu kupku i držate 10 minuta. Nakon toga, istrljajte nokte kriškom limuna i ostavite ih tako 5 munuta.

So ojačava nokatnu ploču, a limun je odlično izbeljuje i usporava rast zanoktica. Nakon 5 minuta isperite ruke toplom vodom i utrljajte u nokte maslinovo ulje, koje ih savršeno hidrira. Umesto maslinovog ulja možete koristiti i kremu za negu ruku.

Ako proceduru primenjujete pred spavanje, posle nanošenja kreme stavite na ruke pamučne rukavice, jer će to poboljšati prodiranje hranljivih materija u ploču nokta, a koža ruku će postati glatka i nežna.

Tretman ponavljajte svaki ili svaki drugi dan tokom 2 do 3 nedelje i rezultat neće izostati. Imaćete čvrste i zdrave nokte, koji se više neće listati i pucati.

Izvor: kućnilekar