Zbog čega bi orašaste plodove i neke semenke treblo da potopimo u vodu pre konzumiranja?

Da li ste ikada pre konzumiranja orahe, bademe ili možda lešnike držali potopljene u vodi.

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos
.

Da li ste znali da orašaste plodove pre kozumiranja treba potopiti u vodu? Proverite zašto.

Orašasti plodovi su odličan biljni izvor proteina, bogati su vlaknima, antioksidansima, vitaminom E i selenom. Poznati su i po visokom sadržaju zdravih masti (Omega 3 masne kiseline) koje snižavaju loš holesterol i presudne su za zdravo funkcionisanje određenih procesa u organizmu. Dakle, šaka oraha u toku dana bi definitivno trebalo postati navika.

Koje su koristi od potopanja oraha u vodu?

Naišli smo na izuzetno zanimljiv zapis o indijskom ajurvedskom doktoru koji objašnjava zašto bi orahe trebalo potopiti u vodu pre jela. I takođe, koliko dugo. Dr Janardhana Hebar objašanjava da orašasti plodovi sadrže fitinsku kiselinu za odbranu od štetočina. Zbog fitinske kiseline, teško ih je svariti. Potapanjem u vodu fitinska kiselina se eliminiše iz oraha i tako čak povećavamo apsorpciju vitamina i minerala iz oraha do našeg tela. Doktor takođe savetuje da orašasti plodovi budu natopljeni u slanoj vodi, tako se neutrališu enzimi i uklanjaju ostaci prašine i svi otrovi.

Koliko dugo orašasti plodovi treba da budu potopljeni?

Orasi: 8 sati

Bademi: 12 sati

Seme bundeve: 7 sati

Makadamija: 4 sata

Lešnici: 8 sati

Indijski orasi: 6 sati

Laneno seme: 6 sati

Ako orahe potopite duže od 8 sati, ajurvedski doktor i dalje preporučuje da nakon osam sati isušite vodu i zamenite je svežom.

Izvor: ženskimagazin