Glumica priznala da boluje od multiple skleroze: "Štaka je moj modni aksesoar"

Malo je reći da je glumicu Selmu Bler saznanje da ima multiplu sklerozu šokiralo. Možda čak, iznad svega jako zabrinulo jer je samohrana majka, a ova bolest itekako može da utiče na njen posao. Ali, ona je našla neku neverovatnu snagu i sada ponosno hoda crvenim tepihom i šalje poruku svima koji se bore sa ovom bolešću da nema predaje.

foto: EPA/PAUL BUCK/ANDREW GOMBERT
foto: EPA/PAUL BUCK/ANDREW GOMBERT
.

Selmu Bler pamtimo po ulogama u filmovima "Vrisak 2", "Okrutne namere", "Pravna plavuša" i "Hellboy". Njoj je krajem 2018. godine dijagnostikovana podmukla bolest multipla skleroza, piše Noizz.rs.

Ovu vest glumica je otkrila na svom Instagram nalogu, navodeći sve simptome koje ima, kao i da od MS boluje već dugi niz godina. Uz ove reči, Bler je navela da se pored svega, ona ipak smeje i da se nada da će dati nadu drugima - i da će u svemu tome dati svoj maksimum. U jednom od nedavnih intervjua koji je dala, ispričala je kako se dugo borila sa simptomima koji su dolazili i odlazili - bolom u vratu, vrtoglavicom, problemom sa hodanjem, gubitkom osećaja u nozi, ali i psihičkim problemima anksioznosti i depresije. Nakon saznanja o dijagnozi, bila je u šoku i suzama, da bi joj posle toga došao osećaj olakšanja i momenat svesti o borbi koju će hrabro morati da vodi.

foto: EPA/NINA PROMMER
foto: EPA/NINA PROMMER
.

Kao samohrana majka, bila je zabrinuta za to da li će njena bolest uticati na radni angažman, a ponajviše zbog aspekta problema sa pamćenjem koji uzrokuje MS. Međutim, mnogi prijatelji iz sveta glume i šou biznisa su joj pružili reči podrške i utehe, među kojima su bili i Ejmi Šumer, Mark Džejkobs i Kris Džener.

Prvi put nakon dijagnostikovanja bolesti, Selma se u javnosti pojavila na Vanity Fair Oskar koktelu sa štapom, prilikom čega je doživela vrlo emotivan momenat. Od tada, kako kroz smeh kaže, štaka je njen modni asesoar. Izlaskom u javnost sa vešću o bolesti želela je da skrene pažnju na činjenicu koliko su osobe sa invaliditetom nevidljive većini, ali i na to da se ne smeju predati očaju. Bler ističe da ako može bilo kome pomoći da se oseća bolje u sopstvenoj koži da je to onda jedna od najboljih stvari koje je učinila u svom životu.

Multipla skleroza predstavlja neizlečivu autoimunu bolest koja remeti sposobnost centralnog nervnog sistema da komunicira sa ostatkom tela. Od ove bolesti u svetu boluje više od 2 miliona ljudi, a u Srbiji bitku sa njom vodi oko 9.000 ljudi.

Izvor: Noizz.rs