Šta je brokoli dijeta u koju se kunu mnoge dame: Za 10 dana 8 kilograma manje

Za ovu dijetu kažu da skida kilograme kao od šale i čisti organizam od toksina.

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos
.

Jedna od najzdravijih namirnica na svetu, brokoli, može vam pomoći da na zdrav način smršate, i to 8 kilograma za 10 dana.

Zdrav brokoli

Pre nego što krenete na ovu dijetu, dobro je da znate nešto malo više o ovom zelenom povrću koje sadrži dvostruko više vitamina A i C nego pomorandža, i uz to mnogo B vitamina, kalcijuma, magnezijuma, mangana, selena, cinka, gvožđa i kalijuma. Brokoli, takođe, ima mnogo vlakana i folne kiseline.

Istraživanja su pokazala kako je brokoli povrće s najvećom koncentracijom antikancerogenih supstanci, a to nije sve - jedna šoljica brokolija ima samo 44 kalorije. Gledajući sve ovo, nije čudno što brokoli daje odlične rezultate u mršavljenju za samo nekoliko dana.

Brokoli dijeta u pet faza

Ova dijeta na bazi brokolija osmišljena je za maksimalno mršavljenje u periodu od 10 dana. Tih 10 dana podijeljeno je u 5 faza, od kojih svaka traje 2 dana. Prvih šest dana su glavne faze, a idućih četiri dana su opcionalni.

Najbolje bi bilo da se brokoli jede svež, kuvan na pari ili kratko prodistan, jer će na taj način zadržati sve svoje vredne nutrijente. Ako planirate da kuvate brokoli, nemojte da kuvanje traje duže od 5 minuta.

Pored brokolija na meniju su i šargarepa, riba, piletina, nemasna govedina (junetina, teletina), raženi hleb, maslinovo ulje, paprika, paradajz i nemasni jogurt ili mleko. So je dozvoljena, ali u ograničenim količinama. Drugim rečima – koristite je što manje – tek toliko da hrana ne bi bila bezukusna. Kao međuobrok možete da jedete voće, samo izbegavajte ili smanjite unos onog sa većim udelom šećera.

U tih deset dana pijte što više vode, barem 2 litra dnevno, a dozvoljeni su i nezašećereni čajviše puta dnevno, kao i kafa maksimalno dva puta dnevno.

Prvi i drugi dan

Doručak: 200 g brokolija (sirovog ili kuvanog na pari), 50 g raženog hleba, 1 šoljica nemasnog jogurta ili mleka
Ručak: 250 ml nemasne pileće supe, 150 g piletine (kuvane ili pečene bez masnoće), 150 g brokolija kuvanog na pari
Večera: 250 g brokolija (sirovog ili kuvanog na pari) začinjenog belim lukom i sa malo maslinovog ulja, 2 šargarepe (sirove ili kuvane na pari)

Treći i četvrti dan

Doručak: 200 g brokolija i jedna paprika – sirovo ili dinstano na maslinovom ulju i belom luku
Ručak: 100 g tune ili kuvane piletine,150 g brokolija – kuvanog na pari ili dinstanog na luku i maslinovom ulju, 2 srednje velika paradjza
Večera: Isto kao i doručak

Peti i šesti dan

Doručak:100 g nemasne šunke (po mogućnosti ćureće ili pileće),100 g brokolija (sirovog ili kuvanog na pari), 1 nemasni jogurt
Ručak: 200 g brokolija (sirovog ili kuvanog na pari), 100 g nemasnog kravljeg sira, 1 šnita ražanog hleba
Večera: 150 g nemasne govedine (ili junetine/teletine) kuvane ili pečene bez masnoće, 150 g brokolija (sirovg ili kuvanog na pari)

Sedmi i osmi dan

Doručak: 100 g brokolija (sirovog ili kuvanog na pari), 2 kuvana jaja
Ručak: 250 ml nemasne pileće supe, 150 g piletine (kuvane ili pečene bez masnoće), 150 g brokolija kuvanog na pari
Večera: 250 g brokolija (sirovog ili kuvanog na pari), 1 čaša soka od paradajza

Deveti i deseti dan

Doručak:150 g brokolija (sirovog ili kuvanog na pari), 2 šargarepe (sirove ili kuvane na pari), 1 šoljica nemasnog jogurta ili mleka
Ručak:150 g brokolija (sirovog ili kuvanog na pari), 150 g ribe ili piletine (kuvane ili pečene, začinjene sa malo maslinovog ulja), 1 šnita ražanog hleba
Večera:200 g brokolija (sirovog ili kuvanog na pari), 1 krompir, kuvan u kori

Ekstra saveti

Ovo nije dugotrajni plan ishrane već kratkotrajna dijeta koja daje rezultate. Doduše, velike su šanse da ćete se brzo zasititi jedenja brokolija. Ako smatrate da ova dijeta nije za vas, svejedno pokušajte da što više ovo zeleno povrće uvrstite u svoju ishranu, jer je zaista zdravo i zasitno. Ako budete disciplinovani i smanjite unos količine hrane, a povećate unos brokolija, pomoći će vam da smršate i detoksikujete telo.

Ako ne volite ukus brokolija, isprobajte sirovi brokoli koji ima blaži i svežiji ukus. Pokušajte da ga dodate u mešanu salatu - sa paradajzom, krastavcima, svežim kupusom, rotkvama i svežim karfiolom.

Izvor:Žena.hr