Zdravlje

Predug boravak u zatvorenom štetan kao pušenje? Koliko sunca nam je dnevno neophodno?

Koliko dugo boravite napolju, a koliko u zatvorenom?

14.04.2019. - 09:00h

Svi znaju da je boravak u prirodi i uopšteno na otvorenom dobar za nas.

Vitamin D koji se proizvodi donosi brojne prednosti, a njegov nedostatak može da  uzrokuje mnogobrojne probleme. Međutim, verovatno niste znali da je štetnost nedostatka vitamina D i povećanog boravka u zatvorenim prostorima štetan kao pušenje.

Na kraju dvadesetogodišnje studije koju su sproveli švedski naučnici, došlo se do zaključka da je nedostatak izlaganja suncu direktno povezan s kraćim očekivanim životnim vekom. Prema istraživanju, osobe koje pretežno borave u zatvorenom sebi skraćuju životni vek, jednako kao osobe koje puše.

Zbog čega nam treba sunce?

Sunčevi zraci imaju velike dobrobiti na organizam, a najvažnija je podsticanje na proizvodnju vitamina D. Vitamin D u organizmu ima na hiljade funkcija, među kojima je jačanje imuniteta, pa i prevencija nastanka mnogih vrsta raka.

Koliko nam sunca treba?

Teško je utvrditi tačno koliko nam sunca treba, ali svakako je poželjno što više.

Što više boravite na otvorenom to bolje, osim kada se previše izlažete direktnom suncu i riziku nastanka sunčanih opekotina. Sunce ima najjače zračenje između 11 i 15 sati, pa leti izbegavajte to razdoblje, a u ostalim godišnjim dobima, posebno zimi, potruditi se u ovom dobu dana da upijate sunčeve zrake.

Potrudite se da boraviti na otvorenom bar sat vremena dnevno, pomerajući doba dana, zavisno od godišnjeg doba i jačine sunca.

Leti na suncu boravite kroz jutro i predveče, a što je godišnje doba hladnije, a dan kraći, neka se boravak na otvorenom pomera prema sredini dana.

Minimum je 10 minuta dnevno.

Deca trebaju mnogo više sunca i igre na otvorenom

Stručnjaci sugerišu da deci treba još više nego odraslima boravka na otvorenom, a njihov optimum bi bio tri sata dnevno, ne uključujući organizovane sportove.

Kretanje van zatvorenih i ograničenih prostorija, osim zdravstvenih, deci donosi i mnogobrojne psiho-fizičke prednosti. Igra napolju pobuđuje njihovu kreativnost, a prednosti idu do tog nivoa, da deca koja više borave napolju imaju i bolji akademski uspeh.

Izvor: Covermagazin.com