Stiglo je proleće: Vreme je za sirup od borovih iglica. Dobro je imati ga na zalihama tokom cele godine

Znate li koliko su lekovite borove iglice? Poslednjih godina sve je veći broj domaćinstava koja u svojim frižiderima čuvaju upravo sirup od borovih iglica koji veoma delotvorno pomaže kod bronhitisa, prehlade, oslabljenog imuniteta i tegoba disajnih puteva.

Sirup od borovih iglica pomaže kod bronhitisa, prehlade, oslabljenog imuniteta i tegoba disajnih puteva..., foto: Depositphotos
Sirup od borovih iglica pomaže kod bronhitisa, prehlade, oslabljenog imuniteta i tegoba disajnih puteva..., foto: Depositphotos
.

Osim što borove iglice imaju lekovita svojstva, sirup će s lakoćom popiti i deca koja inače odbijaju kupovne sirupe za ublažavanje kašlja. Deci svakog dana dajte po dve kašićice sirupa i imunitet će ojačati, a u većini slučajeva i "oterati" prehladu. Ne može dašteti. 

Jednostavna priprema

Treba da znate da uopšte nije teško napraviti ovakav sirup. Potrebno je otići van gradske vreve i zagađenog vazduha, gde možete da naberete mlade izdanke borovih iglica. Mogu se brati i jela i smreka. Najčešće je vreme branja iglica od marta do juna, a priprema je vrlo jednostavna.

U čistu staklenu teglu stavite šećer, zatim prekrijte tek ubranim iglicama, opet prekrijte šećerom pa tako do vrha slažite "red" šećera pa "red" borovih iglica s tim da na vrhu, poslednji sloj mora da bude šećer. Zatvorenu teglu držite na suncu dok se sav šećer ne otopi, otprilike oko 40 dana. Ovakav sirup priprema se odmah nakon branja mladih izdanaka, u prolećnim mesecima i čuva se u frižideru. Umesto šećera može se stavljati i med, a mogu se dodati i kriške limuna.

Staklenku nemojte otvarati sve dok sirup nije gotov, a tada ga je potrebno procijediti kroz gazu i držati u čistim bocama s poklopcem, najbolje staklenim. Mogu vam za ovu primjenu poslužiti staklenke od kašica za bebe. Ako ga pripremate s medom, imajte na umu da ga možete davati djeci tek kada navrše godinu dana.

Sirup nemojte da stavljate u vruć čaj jer će većina lekovitih eteričnih ulja na taj način izgubiti svojstva. Najbolje je uzimati ga samog, dve - tri kašike na dan. Neće škoditi i ako uzmete više, posebno ako vas muči jači kašalj.

Čaj od borovih iglica

Čaj će takođe odlično poslužiti kod tegoba s disajnim putevima. Čiste izdanke borovih iglica, oko 20-ak iglica, stavite u pola litre vode. Kada voda provri, sklonite je s vatre i pustite da odstoji pola sata, procedite i zasladite s medom kada se prohladi.

Pijte dva do tri puta na dan. Sirup od borovih iglica posebno je hvaljen, a oni koji su ga koristili kažu da su već prve zime osetili njegovo lekovito jelovanje, posebno kod dece, piše Večernji list.