Zdravlje

Često osećate žeđ iako pijete dovoljno vode? Ovo mogu da budu razlozi

Voda je nužna za život, a kako bismo telo održali zdravim, potrebno je piti oko osam čaša vode na dan. Nekome treba i neka čaša više. Ipak, postoje situacije u kojima se osećamo jako žedno i imamo želju za dodatnim ispijanjem vode. Stručnjaci tvrde kako smo već dehidrirali kada počnemo da osećamo žeđ. Ako pijete više vode nego inače, a svejedno osećate žeđ, ovo mogu biti razlozi...

10.04.2019. - 10:10h
Koliko često vi pijete vodu tokom dana?
Koliko često vi pijete vodu tokom dana?foto: Depositphotos

Konzumirate previše soli

Ako konzumirate namirnice koje sadrže previše soli, možete da osećate žeđ znatno češće. So izvlači vodu iz ćelija, a za posledicu mozak dobija informaciju da je telu potrebno još vode i osećamo žeđ. Pazite da ne konzumirate više od pet grama soli na dan, savetuju stručnjaci.

Trčite ujutru

Svaki oblik vežbe je i te kako poželjan, ali bitno je da znate kada je najbolje vreme za vežbu. Ako trčite u ranijim jutarnjim satima, vašem telu će biti potrebno više vode tokom dana. Telo gubi tečnost kroz znojenje, pa je potrebno nadoknaditi izgubljeno.

Bili ste dugo na suncu

Izbegavajte boravak na jakom suncu, posebno tokom letnjih meseci. Duži boravak na suncu može da dovede do toga da osetite žeđ, čak i ako samo mirujete i ne bavite se nikakvom fizičkom aktivnošću. Tokom vrelih dana uvek pri ruci imajte bocu vode dok boravite na otvorenom.

Imate suva usta

Suvoća usta dovodi i do niza drugih neprijatnih simptoma i pogoduje razvoju nekih bolesti usne duplje, zbog čega predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Sama za sebe nije bolest, već je simptom određenih bolesti i stanja organizma i dovodi do pojačanog osećaja žeđi.

Lekovi koje uzimate

Neki lekovi mogu kao nuspojavu da imaju suvoću usta i pojačanu želju za vodom. Javite se lekaru ako osetite ovakve nuspojave.

Izvor: Večernji list