Zdravlje

Sedenje ubija: Sedelački način života odnosi više života nego rak pluća!

Jeste li se udobno smestili? Ipak, nemojte u tom položaju da ostanete predugo, jer bi moglo da postane opasno za vaše zdravlje.

29.03.2019. - 09:35h
Mnogi od nas sede devet ili više sati dnevno, osim na poslu, i u automobilu, na kafi, pred televizorom...
Mnogi od nas sede devet ili više sati dnevno, osim na poslu, i u automobilu, na kafi, pred televizorom...foto: Depositphotos

Koliko je važno baviti se nekim sportom, danas je očiglednije nego ikada pre. Naime, lekare brinu podaci prema kojima godišnje umire više osoba od sedelačkog načina života nego od raka pluća.

Pušenje i alkohol navodili su se kao glavne loše navike zbog kojih su se događale prerane smrti, a sada su loše prehrambene navike i sedelački način života opasno blizu navedenim navikama.

Mnogi od nas sede devet ili više sati dnevno, osim na poslu, i u automobilu, na kafi, pred televizorom. Najnoviji podaci Univrziteta Belfast i Ulster, objavljeni u "Journal of Epidemiology & Community Health", pokazali su da trećina ljudi tokom vikenda provede više sati na kauču, nego sedeći za radnim stolom na radnom mestu.

Osim što se to loše reflektuje na leđa, može da bude uzrok i raznih bolesti, čak i prerane smrti. Podaci su pokazali da je sedenje bilo uzrok čak 70.000 smrtnih slučajeva 2016. u Velikoj Britaniji, što je toj zemlji donelo i finansijski godišnji trošak od 700 miliona funti.

Stručnjaci upozoravaju da dugotrajno sedenje doprinosi gojaznosti, što samo po sebi sa sobom "vuče" niz bolesti, ali deluje i na hormone, metabolizam i funkcije mozga. Može čak da bude i uzrok upalnih procesa u telu. Pretnja je i kardiovaskularnom zdravlju, podstiče razvoj dijabetesa tipa 2, određenih vrsta raka i prerane smrti. Utiče i na pamćenje, a može da poveća i rizik od demencije.

Treba li još razloga da već danas odlučimo da stanemo na noge i počnemo da se krećemo? Ako niste za vežbanje u teretani, treba da znate da vam samo i dnevna šetnja može pomoći da počnete da se osećate bolje i zdravije.

Izvor: Večernji list