Znate za beli luk, ali i ove DVE namirnice su takođe prirodni antibiotici i svuda su oko nas!

Iako je proleće stiglo čini se da zbog hladnog jutra, a toplog popodneva malo ljudi zna kako da se obuče pa sigurno svako malo oko sebe čujete da neko šmrcka ili se žali na bol u grlu. Od pomoći mogu da budu neke od ove tri namirnica koje su prirodni antibiotici.

.

Ljuta papričica

Kajen papričica je važan deo azijske istorije kako u kulinarstvu, tako i u tradicionalnoj medicini. Ovaj vrlo jednostavan začin ljutog, ali diskretnog ukusa slaže se sa mnogim jelima i desertima, a najčešće se koristi sušen ili u obliku praha. U kineskoj medicini kajen papričica je cenjena kao sredstvo protiv bolova.

Ulje origana
Ovo čarobno ulje dobija se iz lišća biljke origano. Osim što se njegov miris i aroma savršeno slažu s brojnim jelima, na temelju brojnih istraživanja, ulje origana je moćan borac protiv infekcija za šta je zaslužan sastojak pod nazivom karvakrol. Vrlo mala doza ovog ulja poseduje neverovatna antibakterijska svojstva protiv čak 25 različitih vrsta bakterija.

Beli luk
Snažna aroma i miris belog luka ga čine savršenim začinom, ali on ima još mnogo moćnijih svojstava. Beli luk je snažan, prirodni antibiotik koji ne uništava naše zdrave bakterije kao što to rade hemijski antibiotici. Beli luk usporava rast bakterija i uspešno uništava viruse i gljivice pa je vrlo delotvoran kao sredstvo protiv prehlada i gripa.

Izvor: Wall.hr