Ublažava bol, poboljšava san! Zašto za ručak treba obavezno da pojedete zelenu salatu

Operite, isecite i začinite po ukusu! Zelena salata danas neka vam obavezno bude deo obroka i organizam će vam jako biti zahvalan!

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos
.

Izuzetno dragocena zelena salata prisutna je na našoj trpezi gotovo cele godine. Od brojnih sorti najzastupljenije su puterica i kristal salata. Dragocena je jer sadrži čak 95 odsto vode, vrlo malo kalorija, a hranljiva vrednost se sastoji u obilju minerala i vitamina. Od minerala najviše ima kalcijuma i gvožđa, kao i znatne količine magnezijuma, joda, mangana, kobalta, nikla, silicijuma i bakra. Među vitaminima su najprisutniji C i E, karotin i kompleks vitamina B.

Najvredniji lekoviti sastojak salate je mlečni sok, koji sadrži takozvani laktukarijum. Najviše ga ima u korenu, lisnim rebrima i mladim stabljikama. Ovaj sastojak ublažava bol, nervnu napetost i obezbeđuje spokojan san.

Kao začin za spremanje salate najbolje je koristiti sojino, suncokretovo i maslinovo ulje, a od sirćeta jabukovo ili obično, limunov sok, zelene i crne masline, razne prelive od belog luka, peršuna, mirođije i drugih začinskih trava.

Izvor: novosti