Da li je dobro jesti banane pre spavanja?

Mnogi od nas čuli su da bi trebalo da izbegavamo da jedemo voće pre spavanja, a neki posebno izdvajaju banane. Ipak, ovo voće ima i pozitivne i negativne efekte kad se jede pre odlaska u krevet.

Ovo voće ima i pozitivne i negativne efekte kad se jede pre odlaska u krevet, foto: Depositphotos
Ovo voće ima i pozitivne i negativne efekte kad se jede pre odlaska u krevet, foto: Depositphotos
.

Banane se smatraju voćem koje je jedno od najhranljivijih, bogate su mineralima i hranljivim stvarima korisnim za ljudsko telo, ali ipak za njih važe dvostruki standardi.

Indijska tradicionalna medicina govori da konzumiranje banana pre spavanja ne predstavlja problem, ali da bi ih trebalo izbegavati u slučaju prehlade, jer pogoršavaju kašalj.

Neki nutricionisti tvrde da banane treba izbegavati jesti noću samo u slučaju prehlade, astme ili problema sa sinusima, međutim, ističu da su veoma korisne nakon večernjeg treninga.

Istraživanja su pokazala da banane treba da jedu oni koji jedu veće količine začinjene hrane. Jedna banana pre spavanja smanjuje rizik od nastanka čira na želucu i umiruje ga.

Banane sadrže kalijum i deluju opuštajuće na mišiće nakon napornog dana. Ako pojedete jednu ili dve pre odlaska u krevet, dobro ćete pripremiti telo za san.

Banane ne predstavljaju rizik od gojenja, jedna sadrži nešto više od 100 kalorija tako da, ukoliko želite večeru ispod 500 kalorija, dve banane i šolja nemasnog mleka su idealno rešenje.

Ako uveče imate potrebu da pojedete nešto slatko, možete odabrati bananu kako biste izbegli drugu hranu koja sadrži mnogo šećera i kalorija. Banana je dovoljno slatka da zadovolji vašu želju za slatkim, a uz to je bogata vitaminima i vlaknima.

Iz navedenog se može zaključiti da su banane hranljive i da doprinose boljem snu, ali i da bi uveče trebalo da ih izbegavaju osobe koje su prehlađene ili imaju astmu.

Izvor: Klix.ba