Ako spadate u ovu grupu ljudi, ne smete da postite

Uskršnji post koji je počeo u ponedeljak nikako se ne preporučuje deci, trudnicama, dojiljama i onima koji pate od bolesti metabolizma, upozoravaju lekari.

Posni meni, foto: Depositphotos
Posni meni, foto: Depositphotos
.

Doktorka Ivana Šarac, naučnik u oblasti ishrane Instituta za medicinska istraživanja, napominje da su na isključivanje namirnica životinjskog porekla posebno osetljiva deca.

"Životinjski proteini su najkompletniji proteini u prirodi i oni jedini imaju sve potrebne amino-kiseline. Kao takvi su neophodni za pravilan rast i razvoj dece, jer učestvuju u formiranju svih organa. Slično važi i za trudnice i dojilje", kaže dr Šarac za Novosti.

Doktorka Šarac napominje da sa stanovišta medicine sve namirnice imaju podjednako bitan značaj, bez obzira na to da li je reč o voću, povrću, mesu, mleku, žitaricama. Jedino je dokazano da industrijski proizvodi i grickalice koji su puni šećera i soli i brojnih aditiva imaju slab hranljivi potencijal.

"Životinjski proteini za razliku od biljnih imaju veću zasićujuću moć. Osobe koje poste ponekad ne znaju čime da zamene namirnice životinjskog porekla, pa povećavaju unos hleba i masnog peciva na bazi margarina što može da dovede do povećanja telesne težine. Ipak, kratkotrajni postovi nisu sa nutricionističke strane loši, pogotovo kad se uzme u obzir da suviše jedemo meso. Povećan unos ribe je u tom smislu "plus" za organizam, kao i dani "na vodi", jer se telo tada čisti i od viška masnoća iz biljnih ulja", objašnjava ona.

Da se bolje utoli glad za vreme posta, dr Šarac savetuje kombinaciju žitarica i mahunastog povrća. Dugotrajno isključivanje proetina životinjskog porekla nikako se ne preporučuje, jer dokazano vodi do deficita gvožđa, kalcijuma i vitamina B12.

Izvor: novosti / b92.net