Zdravlje

Želite zdrave zube i desni? U vinu je spas!

Dosadašnja istraživanja često su naglašavala da umerenost u konzumiranju vina ima pozitivne efekte na zdravlje. Novo istraživanje iz Španije pokazuje da je umerena upotreba vina dobra i za zdravlje zuba i desni.

19.03.2019. - 14:00h
Prirodne biljne hemikalije iz vina – polifenoli – uništavaju bakterije koje izazivaju bolesti desni...
Prirodne biljne hemikalije iz vina – polifenoli – uništavaju bakterije koje izazivaju bolesti desni...foto: Depositphotos

Istraživači naglašavaju da prirodne biljne hemikalije iz vina – polifenoli – uništavaju bakterije koje izazivaju bolesti desni (paradentozu).

Dosadašnja brojna istraživanja pokazala su da alkohol ima veoma malo hranljivih sastojaka, da nema vitamina i minerala i da sadrži puno kalorija, pa se smatra lošim za zdravlje. Međutim, sve više novijih istraživanja pokazuje da polifenolni oksidant kojeg ima u vinu, naročito u crvenom, pozitivno utiče na zdravlje srca i kardiovaskularni sistem.

Poznato je da oksidanti uništavaju i štite telo od štetnih molekula i bakterija pa je upravo to i bio povod da se istraži da li polifenoli utiču i na zdravlje zuba i desni, jer hemijska reakcija organizma na hranu počinje u ustima.

Danas skoro svi lekari preporučuju razna sredstva i preparate za zaštitu i ispiranje usta radi bolje oralne zaštite od bakterija i gljivica iz hrane. Ovo istraživanje pokazuje da su polifenoli iz vina još bolji u zaštiti zuba i desni od svih dostupnih preparata na tržištu.

Međutim, istraživanje naglašava da kao i u svemu drugom, umerenost ima ključnu ulogu u zaštiti. Preterana konzumacija vina zbog svoje kiselosti oštećuje gleđ zuba, pa se sve navedene koristi mogu zaboraviti.

Izvor: Cafe.ba