Možete li da se penjete uz stepenice jedan minut bez pravljenja pauze? Evo šta to govori o vašem zdravlju

Koliko dugo ćemo živeti? Svako želi da zna odgovor na to pitanje iako je nemoguće predvideti budućnost. Ipak, neke stvari, kada je reč o zdravlju, možemo "predvideti", odnosno prepoznati znakove da nam u budućnosti prete neki zdravstveni problemi, kažu stručnjaci.

I penjanje uz stepenice može da bude pokazatelj naše zdravstvene slike, foto: Depositphotos
I penjanje uz stepenice može da bude pokazatelj naše zdravstvene slike, foto: Depositphotos
.

I penjanje uz stepenice može da bude pokazatelj naše zdravstvene slike. Ostajete li bez daha ili se uz stepenice penjete bez problema? To će vam otkriti da li vam preti rizik od prerane smrti usled kardiovaskularnih i drugih bolesti.

Studija koju je sprovela grupa istraživača sa Univerzitetske bolnice Korunja u Galiciji, sugeriše da ako možete da se popnete uz stepenice jedan minut bez pauze, možete da izbegnete preranu smrt.

U istraživanju je učestvovalo 13.000 ljudi koji su bolovali ili su sumnjali da boluju od koronarne arterije. Utvrđeno je da oni koji su imali problema pri penjanju uz stepenice, imaju tri putra veći rizik od prerane smrti usled srčanih problema. Takođe, utvrđeno je da imaju i dvostruko veći rizik od obolevanja od raka.

Doktor Endru Friman, stručnjak za kardiovaskularnu prevenciju, podržao je studiju i pojasnio da ovaj test sa stepenicama otkriva i da osobe koje uspešno odrade test uspinjanja po stepenicama lakše podnose i operativne zahvate u odnosu na one koje test prođu s poteškoćama.

Izvor: Večernji list