Zdravlje

Sve ide od nogu: Izmasirajte stopala i oporavite ceo organizam!

Masaža stopala je odličan način da poboljšate stanje celog organizma, zato što se stopala slobodno mogu nazvati anatomskom mapom celog tela, na kojoj su svi organi i sistemi naznačeni takozvanim refleksnim tačkama.

18.03.2019. - 16:00h
Sprečite oticanje u nogama i bolove u leđima i mišićima
Sprečite oticanje u nogama i bolove u leđima i mišićimafoto: Depositphotos

Na stopalima se nalaze zone koje odgovaraju svim oganima i žlezdama u našem organizmu, kao i preko 70.000 nervnih završetaka.

Danas su poznate brojne korisne i prijatne tehnike za masažu stopala koje dolaze iz različitih kultura.

Sprečite oticanje u nogama i bolove u leđima i mišićima

Obična velnes masaža stopala će pomoći kod osećaja težine u nogama, mišićnog umora, itd. Korisna je kod bola i spazma u donjem delu nogu i leđa, kao i kod jakog fizičkog napora.

Stvara se efekat "isceljenja" kod masaže stopala jer eliminiše osećaj neprijatnosti, opušta mišiće posle fizičkog treninga i sprečava oticanje i probleme sa koštano-mišićnim sistemom.

Tai masaža, na primer, poboljšava limfni sistem i cirkulaciju krvi, jača imuni sistem, eliminiše probleme sa digestivnim traktom i normalizuje urinarni trakt. Sprečava oticanje nogu, razvitak varikoznih vena, pomaže kod insomnije i napetosti, a pomaže i kod grčeva u mišićima.

Popravite cirkulaciju

Masaža stopala, odnosno stimulacija određenih tačaka na stopalima (akupresura), predstavlja jedan od najčešćih vidova masaže, jer se na stopalima nalazi najviše biološki aktivnih tačaka, koje predstavljaju "projekcije" organa u telu.

Stoga masaža ovih tačaka ima lekovito dejstvo na određene unutrašnje organe, a takođe može otkloniti umor i napetost. Kao i obična velnes masaža, akupresura stopala takođe pomaže kod nekih hroničnih bolesti. Doprinosi normalizaciji krvnog pritiska i limfne drenaže, respiratornim procesima i varenju.

Ova masaža vam takođe pomaže da se opustite i oslobodite napetosti. Ovom tehnikom možete i otkloniti bolove u zglobovima.

Velnes masaža kod kuće - uradite sami!

- Prvo stavite jastuče ili urolano ćebence ispod kolena.

- Temperatura prostorije bi trebalo da bude normalna, tako da vam ne bude hladno stopalima.

- Bilo bi poželjno da prostorija bude mirišljava, tako da možete da upalite mirišljave sveće ili mirisne štapiće (ukoliko imate) jer će vam mirisne arome pomoći da se dodatno opustite.

- Pripremite kreme koje zagrevaju kožu da biste se oslobodili bola i osećaja težine u nogama.

- Masaža bi trebalo da počne trljanjem stopala prstima, a onda svakog nožnog prsta posebno.

- Nakon što ste ugrejali stopalo, počnite da masirate kružnim pokretima palca.

- Onda izmasirajte donji deo noge i Ahilovu petu isto kružnim pokretima.

- Pomerajte se polako ka gornjem delu nogu i onda se polako vratite ka stopalima i sve ponovite.

Još jedna vrsta masaže stopala je boso hodanje po sitnim kamenčićima ili pesku (na plaži) ili na sveže pokošenoj travi. Veoma je prijatno, a i zdravo.

Izvor: Stil